Skoro da ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije probala krempitu. Žuti fil od jaja s mirisom vanile i lagano slano testo čine taj savršen spoj krempite. Svaki kraj ima svoju tradicionalnu, najbolju. Krempite ili kremšnite postoje u raznim varijantama. Najvažnije u dobroj krempiti je sveže ispečeno testo. Zato nemojte posezati za gotovim korama.
Potrebno je:
- 1,5 l mleka
- 7 jaja
- 10 kašika šećera
- 150 g šećera u prahu
- ¼ l slatke pavlake
- 3 kesice vanil šećera
- 8 kašika gustina
- 2 bloka lisnatog testa
Priprema:
Na pobrašnjenoj površini razvući lisnato testo, staviti ga u tepsiju obloženu pek papirom i peći 15 minuta na 1800C dok lagano ne porumeni. Izvaditi i ostaviti da se prohladi. U međuvremenu, odvojiti žumanca od belanaca, u žumanca dodati šećer i mutiti dok ne pobele, dodati gustin i malo mleka. Zagrejati ostatak mleka do ključanja, sipati smesu u mleko i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Dodati vanilin šećer i ostaviti da se prohladi. Posebno ulupati belanca i lagano ih umešati u vruć krem. Ulupati slatku pavlaku i dodati u krem. Razvući drugu koru, ispeći je kao prvu, samo je još vruću iseći na kocke i ostaviti da se ohladi. Na celu koru staviti žuti fil i poređati kocke gornje kore. Sve obilno posuti šećerom u prahu i ostaviti da se dobro ohladi.
100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Tel: 069 11 54 004
949 rsd + PTT troškovi