Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Rozulin, liker od latica ruže

Rozulin, liker od latica ruže

163

Celog leta vrtovi su nam puni raznovrsnih cvetova, a ruža je, kako predanje kaže, kraljica među njima. Osim uživanja u jedinstvenoj lepoti cveta, od ruža možemo sasvim jednostavno napraviti takođe jedinstveni liker – rozulin. Tradicionalno ga pravimo i u Vojvodini. A, evo kako.

Latice ruža koje nisu prskane, a u punom su cvatu i odaju jak miris, naberu se i očiste od mogućih nečistoća, listića ili eventualnog trunja. U staklenku se ređa red latica koje se malo sabiju, slegnu, pa se pospe kristal šećerom, pa opet ruže, pa šećer… sve dok se ne napuni. Delovaće da je stvarno skroz puno, ali kada se ulije lozovača, neki vole votku, ako imate čistu lozovaču tim bolje, i naspe se do gore. Kada mehurići izađu, zatvori se hermetički.

Ceo postupak pravljenja smo slikali i naše su ruže, kao što se vidi, intenzivno crvene. Posle kratkog vremena pojaviće se crvena boja tečnosti. Ostavi se da stoji na suncu uz povremeno okretanje, da se promeša i pospeši alkoholna ekstrakcija, mesec dana. Nije bitno da bude na jakom suncu, može i negde na terasi. Važno je da odstoji u toplom, a leto je, i da bude dobro zatvoreno, da ne ispari alkohol.

Posle mesec dana se procedi, uspe u konačnu bocu i to je sve. Ali, ne mora biti: neko ko voli, može da ubaci štapić vanile ili vanilin šećer, cimet, korijander, već prema ukusu.

Može da se konzumira kao aperitiv, a i prilikom pripreme specijaliteta kao što je slavna mediteranska rožata. Osim kod rožate, dubrovačke žene znale su rozulin upotrebljavati i kod pripreme prženog slatkog testa, poznatijeg kao fritule, a stavljala se u smesu kako bi joj dala posebnu aromu te kako testo prilikom pečenja ne bi upilo previše masnoće.

Mi ga redovno koristimo kada pravimo palačinke. U smesu se dodaju dve supene kašike rozulina, koji odmah daje palačinkama boju. Vazdušaste su, nisu masne, aroma ostaje, dok se peku alkohol ispari, kao kada se flambira konjakom, a palačinke dobijaju boju, jer je i smesa crvenkasta, a malo i od karamelisanja šećera. Nije komplikovano, nije skupo, vredi probati, a ceo postupak smo vam prikazali “u slici i reči”.

Piše: Prof. Dejan Kreculj