ZORAN RADOVANOVIĆ, POVRTAR IZ SVILAJNCA
Zoran Radovanović iz Svilajnca je jedan od većih uzgajivača povrća u Pomoravskom okrugu, a karfiol i brokoli su deo njegove proizvodnje. Ove kupusnjače on uzgaja na po dva hektara i o tome je govorio za čitaoce „Dobrog jutra“.
Krajem septembra i tokom oktobra stiže karfiol kao i brokoli koji je zasejan u julu. Radovanović kaže da je uzgoj ovog povrća isplativ mada uvoz nikako ne ide na ruku domaćim povrtarima.
Brokoli se seče u oktobru i novembru
– Brokoli se uzgaja na skoro isti način kao karfiol, jedino sadnja može biti gušća. I on ne podnosi visoku temperaturu.
Isti sklop se radi, a može i malo gušće. Po hektaru ide od 28.000 do 32.000 biljaka, u zavisnosti od razmaka. Isto i karfiol. Brokoli radimo na proleće, dok je leti problem visoka temperatura. Brokoli može za tri, četiri dana da iscveta i da se deformiše glavica. Postoji hibridi koji mogu da izdrže malo višu temperaturu, ali ne i temperature koje su bile ovog leta. Tada dolazi do deformacije glavice, što potrošači ne vole, iako je ukus isti – kaže Radovanović.
Ističe da se brokoli najviše traži tokom jeseni i zime. Zato se uglavnom sadi jula i avgusta, a seče se u oktobru i novembru.
Koliki je period vegetacije brokolija i šta voli karfiol pročitajte u nastavku teksta…