BEZ NAVODNJAVANJA NEMA USPEŠNOG VOĆARSTVA (3)
Navodnjavanje je jedan od najvažnijih uslova za savremenu voćarsku proizvodnju, za visoke prinose kvalitetnih plodova koji će voćaru osigurati odgovarajuću zaradu. Uspeh u proizvodnji voća u velikoj meri zavisi ne samo od dovoljnih i blagovremenih zalivanja zasada, nego posebno i od kvaliteta vode za navodnjavanje. Voda, pre svega, mora biti čista, odnosno nezagađena organskim i neorganskim nečistoćama i patogenima, a njen hemijski sastav mora da bude primeren njenoj nameni.
Navodnjavanjem se voćne vrste obezbeđuju potrebnim količinama lako pristupačne vode, što im omogućava da daju visok i stabilan rod, kao i kvalitetne plodove. U praksi se često mešaju pojmovi navodnjavanje i zalivanje: kada se određena površina zemljišta navlaži vodom u celini, radi se o navodnjavanju, a ako se pak voda dodaje svakoj biljci posebno, ili redovima (špalira) bez navodnjavanja prostora između redova, prikladniji je izraz zalivanje.
Šta ne treba čekati i šta treba raditi kada je voću neophodna dodatna količina vode, pročitajte u nastavku