Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Bašte iz mašte – lepota koja vas očekuje

Bašte iz mašte – lepota koja vas očekuje

124

Čim se vreme malo „unormalilo“ i počelo da poštuje uobičajeni kalendar, sve je prijatnija šetnja po gradskim parkovima. Ako se zadesite u nekoj lepoj, zelenoj oazi, stručno osmišljenoj zelenoj ulici, ako vam se dopadne neki znalački ozelenjen prostor između zgrada ili u nekom dvorištu, pažljivo pogledajte, snimite kamericom na mobilnom telefonu razne hortikulturne pejzaže, lepo ukombinovane vrste drveća, ukrasnog šiblja, perena, sezonskih cvetnica, pokrivača tla…

Trebaće vam to, ako ne ove jeseni, možda već na proleće. „Ukradite“ tuđe ideje, prilagodite svom okruženju i potrebama. To nije greh.

Koristan „pogled preko plota“

 Za oplemenjivanje svoje okućnice ili zapuštene cvetne bašte trebaće vam puno strpljenja, fizičkog rada i učenja. Prvo proučite zelene oaze koje vam se dopadaju dok raskošnim kombinacijama oblika, boja i mirisa privlače poglede prolaznika. Tako ćete znati kako da uredite svoj parkić iz mašte u kome ćete „puniti baterije“.

Zatim kod kuće pažljivo pogledajte svaki snimak, popišite vrste, ako ne znate pitajte nekog ko bolje od vas prepoznaje biljke. Zabeležite ukratko šta svaka vrsta traži – koji položaj u bašti, kakvo zemljište, zalivanje, prihranu, s kojim biljkama je u dobrim odnosima, a koje joj škode. Usput, raspitajte se i zabeležite cenu sadnica, semena ili drugih organa kojima se razmnožavaju, koje je optimalno vreme za setvu – sadnju i u koje vreme se okite očaravajućim, mirisnim cvetićima.

Dobro proučite i svoje sopstveno dvorište. Posmatrajte koliko je osunčano, probajte da procenite stanje i kvalitet zemljišta, razmislite o najpogodnijim načinima za zalivanje, koliko vode će vam biti dostupno tokom godine… Uvek možete da malo provirite i u komšijska dvorišta kako biste proverili koje biljke uspavaju u vašem okruženju.

Svi veliki vrtovi nastajali su godinama

Sledeći korak je čas crtanja. Napravite umanjenu skicu poseda. Unesite sve objekte, drveće, velike biljke i ostale elemente koji mogu da utiču na raspored novih komšija. Na kraju, sledi najveseliji deo – procenite sva slobodna mesta gde biste mogli da posadite cveće i obeležite ih. Valjalo bi da uz svaku vrstu ubeležite i vreme cvetanja kako bi vam, tokom čitave godine, mala ili velika zelena oaza bila ukrašena raskošnim bojama mirisnih cvetića.

Narcisi i lale, na primer, cvetaju tokom marta i aprila, ruže od maja, pa tokom celog leta (zavisi i od same vrste), dalije počinju da cvetaju u julu, pa do poslednjih jesenjih dana… Na ovaj način vizuelno možete da imate pregled kada će koji deo vaše bašte biti u punom cvetu, i kad bi je trebalo obogatiti dodatnim biljkama.

Ali, želje su jedno, a stvarnost drugo. Neke sadnice dekorativnog drveća, ukrasnog šiblja ili cvetne vrste mogu da imaju zaista visoke cene. Ipak, ulaganje u dobre, zdrave sadnice omogućiće nam da vrlo brzo uživamo u lepoti raskošnog cveća, da imamo manje problema s rastom i zdravljem biljaka. Baš zbog toga je važno da se napravi plan, skica vrta i odrede prioritetni delovi koje će se prvo oplemeniti. A onda se kreće s realizacijom koja će potrajati nekoliko vegetacija. Ne zaboravite da su svi veliki, očaravajući vrtovi nastajali godinama.

Piše: Svetlana Mujanović

Uz ukrasne cvetnice uvek se mogu posejati ili posaditi različite aromatične i začinske biljke prijatnih mirisa. Menta, žalfija, lavanda, matičnjak, bosiljak, majčina dušica, selen … samo su deo mogućeg izbora. One su i vrlo dekorativne, privlače i različite oprašivače pa poboljšavaju cvetanje okolnih vrsta. U ovu sliku se uklapaju i raskošni žbunići i ukrasne zeljaste biljke, koje će svojim različitim oblicima, šarama i veličinom da zaokruže kompoziciju. Ne žurite da svoj oplemenjivački poduhvat brzo završite. Svaka jesen i proleće su prilika za nove vrste, boje i mirise. Birajte cveće koje se vama najviše dopada i ne zaboravite da mnoge od ovih biljaka rezanjem i uklanjanjem cvetova brže rastu, stvaraju novi, krupniji i lepši cvet.