Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Platna oslikava presovanim cvećem

Platna oslikava presovanim cvećem

148

Zorica Srećković iz Kragujevca cvetne bašte „čuva“ na uramljenim platnima. Ali, ova penzionerka platna ne oslikava bojama, već presovanim cvećem. Hobi joj je omogućio da se aktivno druži na sajmovima i manifestacijama, u kojima često učestvuje, ali pre svega da slobodno vreme provede korisno i zdravo.

– Oduvek volim cveće i slike. Tako sam te dve ljubavi spojila u jedno. Preko cele godine skupljam cvetove, lišće i latice. Berem ih u baštama ili u prirodi dok šetam. Evo, ove visibabe su ovogodišnje. Od nežnih biljčica koje su donele vest o dolasku proleća nastala je prelepa slika – kaže Zorica Srećković, službenica u penziji.

Ubrane cvetove Zorica pažljivo pakuje u knjige i časopise i presuje ih. Koliko traje presovanje ni ona sama ne zna tačno. Kaže, jednostavno proceni da li je cveće dovoljno suvo. A onda pažljivo na podlogu slaže latice i pravi kompoziciju.

– I u tome podjednako uživam kao i u skupljanju, jer možete da pravite bukete kakve poželite. Ponekad kombinujem dvorišno i poljsko cveće, a nekad pravim bukete samo od jedne vrste. Osmislim sliku i pincetom pažljivo lepim latice na podlogu. Onda sledi šetnja do staklorezca koji ramom uobliči  moju zamisao. Sve to me opušta, odmara i pričinjava mi zadovoljstvo. Ova vrsta baštenske umetnosti je pogodna, jer možete u bilo koje doba godine da ih upotrebite – dodaje Zorica.

Najlakši sušeni cvetovi za lepljenje su hrizanteme, jer su cvetovi krupni, a najnežnije su ljubičice.

– Sve što ima tanke latice, koje se provide kad ih osušite nezgodno je za lepljenje. Ponekad se pocepaju. Treba malo strpljenja dok se napravi „buket“ na platnu, ali na kraju se isplati. Jer, malo šetnje, dosta kreativnosti, druženja s ljudima i na kraju dođe i mala dopuna penzionerskog budžeta – dodaje Zorica.

Tekst i foto: Biljana Nenković