Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Novi Pazar i okolina još su u berbi voća

Novi Pazar i okolina još su u berbi voća

139
Foto: AdobeStock

Nešto se privodi kraju, nešto tek počinje. Kao i u svim krajevima Srbije, zbog mrazaeva, grada i suše prinosi su znatno manji, ali je slast plodova veća. O stanju u ovom području za Dobro jutro je pričala Silvija Hodžić, savetodavac za voćarstvo, PSSS Novi Pazar.

  • Još ima malo jabuka za branje, kruške zimske sorte i dunja. Dunja tek kreće, kao i orasi. Kod nas je najčešće leskovačka dunja u pitanju, ima negde robuste i šampiona – kaže Silvija Hodžić.
  • Nije kao prethodnih godina, biće umanjen prinos dunje. Imali smo prolećnih mrazeva, u drugoj polovini aprila, a u maju, mislim da je isto bila druga polovina meseca, imali smo grad koji je oštetio tek zametnute plodove. Iz tih razloga će biti umanjen prinos – objašnjava savetnica uz napomenu da iako je kasno cvetajuća voćna vrsta, ipak će biti štete.
  • Ono što je preostalo biće solidnog kvaliteta – osim dunja u Novom Pazaru ima i nešto zasada oraha.
  • Imamo i oraha, ne nešto puno, uglavnom je to domaća sorta. Sadili su i turski čendler, pokušali su da obnove zasade oraha ali nije uspelo. Ne odgovara im klima. Sve u svemu godina nije bila povoljna, biće dosta gubitaka. Bila je suša, enormno visoke temperature, tako da ni zalivanje nije pomoglo. Toliko se sušila zemlja da koliko god da zalivate temperatura vazduha je toliko visoka da je sve isušivalo. Voćarska proizvodnja takva kakvu imamo, će ove godine pretrpeti štetu zbog prolećnih mrazeva, gradonosnih padavina, olujnih kiša i suše i visokih temperatura vazduha koje su dugo trajale – zaključila je Silvija Hodžić, savetnica u PSSS Novi Pazar.

Tekst: Zorica Dragojević