Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Uprkos suši gljivari Šumadije prikupili 168 vrsta

Uprkos suši gljivari Šumadije prikupili 168 vrsta

93

U Kragujevcu je održana 24. izložba gljiva u organizaciji Gljivarskog društva Šumadije. Posetioci su na Prirodno- matematičkom fakultetu mogli da razgledaju 168 primeraka gljiva, koliko su članovi društva uspeli da skupe ove godine u šumama oko Kragujevca, na Goču, Jelovoj Gori i Kopaoniku.

Nenad Milosavljević, predsednik Gljivarskog društva Šumadije, kaže da vremenski uslovi ove godine nisu pogodovali gljivama, jer su temperature bile izuzetno visoke i bez padavina.

– Meteorolozi kažu da je u poslednjih sto godina protekli avgust bio najtopliji. Gljive ne vole konstantne i visoke temperature, a još manje vole kad nema kiše. Imali smo sreću da je poslednjih sedam dana ipak padala kiša. Uspeli smo da na okolnim planinama prikupimo 168 vrsta, što je uspeh u ovako sušnoj godini.

Rekordna 2022. godina

U sušnoj godini gljivari iz Šumadije broj  prikupljenih primeraka smatraju odličnim, a pogotovu što su uspeli da organizuju izložbu, koja se tradicionalno svake godine održava u ovo vreme. Za više od dve decenije organizovanja izložbe gljivari iz ovog kraja posebno pamte 2022. godinu. Tada su prikupili čak 380 vrsta gljiva, što je bio svojevrstan rekord u Srbiji.

Ove godine na padinama okolnih planina najviše je bilo lisičarki.

– Za vrganje je ovo bila izuzetno loša godina. Na ovakvim manifestacijama izlažemo i jestive i otrovne, jer nam je cilj i da se posetiocu upoznaju sa vrstama koje su ukusne, ali i koje mogu da budu kobne – dodaje Milosavljević.

Tekst i foto: Biljana Nenković