Karfiol rasađen u julu, tokom septembra formira glavice. Pošto su one osetljive na niske temperature, valjalo bi da se, čim ruže dostignu prečnik od tri do pet centimetara, izvade čitave biljke i unesu u kanale iskopane na dubini 20-30 cm. Pre zagrtanja kanali se natope vodom. Ako nije sortna osobina, listove bi valjalo podići i pričvrstiti iznad ruža. Karfiol u kanalima ostaje 30 do 45 dana, koliko traje period dozrevanja, za vreme kojeg hraniva iz listova prelaze u ružu. One su spremne za berbu tokom oktobra, novembra i decembra.
Kelj pupčar je odličan izbor za jesenju i zimsku proizvodnju i potrošnju. Dobro podnosi mrazeve do -10 Celzijusovih stepeni. U septembru se nastavlja nega – okopavanje, prihrana i po potrebi zalivanje, da bi se glavičice brale i u februaru.
Keleraba je idealno jesenje povrće jer ima kratku vegetaciju, od 40 do 100 dana. Proizvodnja je iz rasada, a seje se krajem avgusta ili početkom septembra u hladnu leju i ubira u oktobru i novembru. Za kasnu jesenju proizvodnju seje se početkom novembra u grejanim objektima, a ubira u decembru.
R.D.J.