Насловна РАЗНО Skupština Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije u Kisaču – moguć protest

Skupština Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije u Kisaču – moguć protest

473

U Kisaču je održana vanredna Skupština Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.  Razmatrani su zajednički zahtevi Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije kao i odgovori Vlade na iste. Razmatrani su i predlozi za izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2025.Članovi Skupštine su nezadovoljni odnosom institucija prema;

  • Problematici agrara u Srbiji stalnim prolongiranjem i odlaganjem dogovorenog i potpisanog
  • Nedefinisanim datumima ispunjenja
  • Izbegavanja rešavanja zakonske regulative

Članovi Skupštine informisani su da su pojedina Udruženja i Savezi već donela odluke o ulasku u proteste.

Donete su sledeće odluke:

INICIJATIVA ZA OPSTANAK POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE

  • Prisustvovaće okruglom stolu u Palati Srbije 20.09.2024 i imenovana su 3 predstavnika koja će u njeno ime izneti predloge.
  • O izlasku na proteste u koordinaciji i saradnji sa Udruženjima, Savezima, poljoprivrednicima sa kojima ima, pre svega, iskrenu, korektanu i otvorenu saradnju.
  • Da se intezivno usmeri rad na to da subvencije od 35.000 din/ha idu po principu regionalne razvijenosti i veličini poseda, kao i da će se zalagati da se i u svim granama poljoprivrede zacrta ovaj princip i to bude ključno u STRATEGIJI PRE SVEGA OPSTANKA, PA TEK ONDA RAZVOJA, POLJOPRIVREDE I SELA SRBIJE.

Takođe institucijama Republike Srbije jasno staviti do znanja da su dužna da, pre svega javnost, a zatim i relevantna udruženja obaveštavaju o merama koje planiraju da donose!

 Praksa je pokazala da se  vlast, moćni prerađivači, veliki otkupljivači i ostali kartelisti  maksimalno trude da umanje značaj onih udruženja koja znaju i smeju da ukazuju na probleme u agraru i to nezadovoljstvo nažalost smeju i imaju kapacitete stečene poverenjem poljoprivrednika da  iskažu i na ulici. Takođe, gore navedeni stalno proizvode pojedince i udruženja bez ikakvih kapaciteta samo zbog podobnosti i poslušnosti!

INICIJATIVA ZA OPSTANAK POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE