Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Veneta Rašić pravi najlepši džem od šljiva stenlej

Veneta Rašić pravi najlepši džem od šljiva stenlej

684

Veneta Rašić iz poljaničkog sela Vlase, kod Vranja, i ove godine je na vreme krenula sa spremanjem zimnice. Njen podrum do poslednjeg mesta će biti ispunjen teglama ajvara, pinđura, turšije, raznovrsnih salata,  krastavaca, kupusa, paradajza u flašama, koje i danas sprema na način na koji se to radilo u njenoj porodici. Među slanom zimnicom naći će se i slatka koju sprema od sezonskog voća.

Ovih dana imala je pune ruke posla i oko spremanja džema od šljiva stenlejki.

Pripremu džema počela pranjem šljiva, a potom je uz pomoć supruga  povadila koštice. Kada na raspolaganju ima više vremena Veneta ovako očišćene šljive odmah samelje i zajedno sa šećerom stavi u šerpu da se kuvaju. Međutim, kada zbog obima posla nema vremena samo složi očišćene šljive u šerpu za kuvanje, odozgo stavi šećer i ostavi tako da odstoje tokom noći. 

– To sam i ovoga puta uradila, s tim što sam na ovu količinu stavila samo jedan kilogram šećera jer su šljive ove godine bile izuzetno slatke – priča Veneta.

Ističe da se šljive tokom noći veoma lepo sjedine sa šećerom tako da na kraju, posle kuvanja na ujednačenoj temperaturi, uvek dobije džem odličnog kvaliteta. Od pre osam godina džem kuva na kubetu u šerpi sa električnim mehanizmom za mešanje, a prestaje sa kuvanjem tek kada mešalica na dnu šerpe počne da ostavlja vidljive tragove.

– Dodam i 100 grama čokolade za kuvanje. To radim isključivo po želji moje porodice – kaže Veneta, koja džem stavlja u zagrejane tegle, zatvara, okreće naopako i tokom noći ostavlja umotane u ćebetu. 

U vranjskom kraju džem od šljiva domaćice uglavnom prave po ovom receptu. Međutim, one koje ga prave u kazanu na sto kilograma očišćenih prezrelih šljiva obavezno stave od tri do pet kilograma šećera, sto grama sode bikarbone i dvesta grama vanilinog šećera.

Proces pripremanja džema otpočinju tako što u kazan najpre sipaju pet litara vode u koju čim prokuva, uz stalno mešanje, počnu da dodaju očišćene šljive. Ovako sjedinjenu masu zatim kuvaju na tihoj vatri uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Tada stave sodu bikarbonu da iz džema pokupi svu kiselinu i jedan delić izvade na tanjir da utvrde koliko još moraju da ga kuvaju. Ako vide da su dobile željenu gustinu one tada dodaju 200 grama vanilinog šećera i šećera po ukusu. Promešaju i puste da se sjedini na tihoj vatri, zatim pakuju u sterilisane tegle i pasterizuju.

Tekst i foto: Gordana Nastić