Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Sedma “Čuruška rakijada” okupila proizvođače iz Srbije i regiona

Sedma “Čuruška rakijada” okupila proizvođače iz Srbije i regiona

327

Čuvena međunarodna manifestacija “Čuruška rakijada” održana je po sedmi put, a za to je zaslužno Udruženje vinogradara, vinara i voćara „Boronj“.

O tome koliko je “Čuruška rakijada” poznata i priznata među proizvođačima rakije, najbolje govori podatak da je na manifestaciji bilo 515 uzoraka u 17 takmičarskih kategorija iz osam zemalja.

– Ovo je veličanstvena rakijada, puna ljudi iz svih krajeva Srbije, zatim iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne Makedonije. Komisija je imala težak zadatak, jer su rakije bile ujednačene, izuzetno kvalitetne. Prema njihovim rečima, do sada nisu ocenjivali takav kvalitet rakija u ovoj godini, s obzirom da su ova i prošla godina bile izuzetno teške za voćare. Po mojim računicama, Čuruška rakijada je treća-četvrta u Srbiji po broju uzoraka, a po ambijentu i ostalim sadržajima verovatno i ispred ostalih. Čurug je ipak centar sveta – sa ponosom kaže predsednik Udruženja vinogradara, vinara i voćara „Boronj“ Vladimir Živković.

Boris Gaković

Ukupni pobednik manifestacije je Podrum Motorov iz Jasenova sa vinjakom iz 2017. godine, drugo mesto je pripalo Dejanu Miloviću iz Gornje Trepče za rakiju šljivu obojenu iz 1995. godine, dok je treću poziciju zauzeo Perica Munćan iz Dolova, sa rakijom dunjom obojenom iz 2017.

– Rakija se pravi od dobrog voća, iako svi misle da je voće koje odstoji na zemlji za rakiju, ne nije. Rakija se pravi od najkvalitetnijeg voća, ukoliko želite da imate kvalitet. Voćarstvom se bavim dugo, a pre petnaestak godina sam počeo da proizvodim rakiju. Sve kreće od sirovine, pa od dobro čuvane komine, zatim higijene kazana. Ova godina je bila dobra samo za proizvodnju šljive i grožđa, a za ostalo ne – rekao nam je pobednik “Čuruške rakijade”, Dušan Motorov iz Jasenova.

Perica Munćan

Perica Munćan na rakijadi u Čurugu učestvuje po treći put. Ove godine postao je višestruki prvak u kategoriji obojene dunje, zatim obojene loze i drugo mesto u kategoriji kupine.

– Iza mene je petnaest-dvadeset godina rada, truda, zalaganja, muke, ali isplatilo se. Sada dolaze rezultati. Sve ove nagrade me obavezuju da budem još bolji. Moja omiljena rakija je kupina. Ona je od prošle godine bomba na rakijskoj sceni u celoj Srbiji. Pogodio sam je i ona je za mene najbolja. U početku sam rakiju pekao na starinski način, a sada sam se malo usavršio. Pojavili su se kvasci i enzimi i sada s tim malo radim. Čovek se uči dok je živ, verovatno ima još nešto što ne znam – pojašnjava Perica Munćan.

Dušan Motorov

Bečejac Boris Gaković postao je prvak u kategoriji komovica, a do te titule dovela ga je njegova rakija od sorte grožđa tamjanika, koja je posebno cenjena u ovim krajevima.

– Rakiju sam pravio po savremenoj tehnologiji. Bez šećera, bez vode, se enološkim sredstvima i sa, po meni, pravilnim odvojenim frakcijama. Sorta tamjanika definitivno je pogodna i za komovice i za lozovače. Ima taj muskatni miris i ukus, iako nije u kategoriji muskatnih loza. Drago mi je da su mnogi mladi ljudi zainteresovani za ovaj hobi. Verujem da ćemo, kada mladi destilati budu odležali, dobiti još bolji kvalitet rakija nego pre deset, dvadeset godina -kaže Boris Gaković.

Tekst: Zorana Ljubojev