Možda je Šumadija prestonica šljive, ali je zato Župa prestonica grožđa, vinogradarstva i vina. Ovaj kraj je idealan za prokupac, tamjaniku, italijanski i rajnski rizling, kao i kaberne sovinjon. Kao i svuda problem su napravile visoke temperature, pa je berba poranila, a sokovi iz biljaka su se povukli.
– Još traje berba tamjanike, italijanskog i rajnskog rizlinga, kaberne sovinjona, a uskoro će početi i berba prokupca u Župi – rekao je za Dobro jutro Marko Mihajlović, inženjer zaštite bilja iz Aleksandrovca, dodajući da je zbog visokih temperatura došlo do povlačenja sokova iz biljaka.
– Zbog visokih temperatura došlo je do povlačenja sokova iz same biljke, pa su i grozdovi počeli da se smežuraju a ima i oštećenja od osa i pčela – zaključio je Mihajlović, mada je i pored tog rod dobar, a grožđe slatko.
Tekst: Zorica Dragojević
Foto: Marko Mihajlović