Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Izdržljivi stanovnici Kamenjara

Izdržljivi stanovnici Kamenjara

216
Foto: Shutterstock

Sedumi su biljke poznate po svojoj izdržljivosti, jer mogu da podnesu niske temperature zimi i velike, dugotrajne letnje žege. Spadaju u grupu najlepših i najmanje zahtevnih dvorišnih biljaka. Kod nas se sve više sade zbog ekstremnih letnjih temperatura, a jedna od njih je i sedum palmeri, poreklom iz Meksika.

Palmerov sedum ne napadaju nikakve štetočine i bolesti, može da se oblikuje po želji, a u jesen njegovi listovi poprimaju crvenkastu boju. U proleće, pa čak i zimu svoje vlasnike zna da obraduje bledo žutim zvezdastim cvetovima.

Ne bira mesto u vrtu

Ovo je atraktivan sukulent koji formira mnoštvo zelenih rozeta, zaobljenih listova na vitkim, malim stablima. Ponekad podseća na lozice, koje se najpre uzdižu na gore, a zatim padaju u slapovima. Zbog toga je odličan za terase ili stepeništa – kaže Galina Rojević, pejzažni arhitekta.

Prvobitno se gajio u mediteranskim zemljama i bio je zaštitni znak primorja. Međutim, kako su poslednjih decenija leta kod nas vrela, a zime blage, uspeva i kod nas, jer je podjednako otporan na skoro sve vremenske uslove.

Zbog svojih osobenosti, palmerov sedum je biljka izbora za skoro sva mesta u bašti, ali je najatraktivniji u pojedinačnim saksijama. Dekorativan je u posudama obojenim jakim bojama ili od prirodnih materijala, poput terakote ili kamena. Često se sadi sa ostalim sukulentima na zelenim krovovima. Sadi se u dobro dreniranu zemlju, na pozicijama sa dosta sunca, najbolje na kamenjarima, ali je poznat i po tome što podjednako dobro uspeva i u hladovini.

Posaditi, ali ne zalivati

Dobro podnosi hladnoću. Ako se unosi unutra onda prostorija mora da bude hladna. Ali, dovoljno je da ostane i ispod neke nastrešnice, ako je u saksiji i tada ga nije potrebno zalivati sve do februara. U tom periodu potrebno mu je malo vode, samo da bi se probudio – navodi Rojević.

Po želji se grane mogu skraćivati, kako bi se formirala nova „krošnja“, a odsečene rozete dovoljno je pobosti u zemlju i dobiće se nove biljke. To je ujedno i način razmnožavanja. Zanimljivo je da, kada se zasade nove biljke, zemlja treba da bude suva, saksiju staviti u hlad i tek za desetak dana ovlaš ih zaliti.

Tekst i foto: Biljana Nenković