Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Ljubavni napitak

Ljubavni napitak

260

Za razliku od većine zimnice koja se priprema u sezoni, ovaj napitak se sprema tokom čitave vegetacije, od prvog do poslednjeg voća, već kako koje sazreva. Odabere se velika tegla koja moža hermetički da se zatvori. U nju se stavlja po 100 grama sezonskog voća i 50 g šećera ili meda, nalije se rumom tako da plodovi ogreznu i odloži u ostavu na tamno mesto. Sve dok se ne stavi i poslednja tura voća, ne zatvara se pokopcem već filter hartijom i gumicom. Ako se koristi šećer, tegla se mora češće protresati da se šećer otopi. Sitno voće se stavlja celo, s košticom, a krupno se iseče na kockice. Napitak ne sme da „vri“, jer tada postaje kiseo. Treba da ostane sladak, aromatičan, da mami mirisom kao pravi ljubavni napitak. Dve-tri nedelje posle poslednje ture voća uvrne se poklopac i napitak ostavi da odleži koju nedelju. Poslužuje se u širokim, plićim čašama ili pak onim u kojima se servira martini. Važno je da se uz napitak pojedu i plodovi. Gostima treba reći da plodovi iz „ljubavnog napitka“ brzo deluju, te da ih konzumiraju polako.

Tekst: Svetlana Mujanović