Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Sorte kratkog ili dugog dana

Sorte kratkog ili dugog dana

183

Formiranje (diferenciranje) cvetnih pupoljaka kod jagode, kao i kod svih voćaka, je dugotrajno i veoma složeno. Kod jagode taj proces može biti jednokratan i višekratan. Vreme je uslovljeno genetskim karakteristikama sorte, razvijenošću biljke, ekološkim uslovima (temperaturom, dužinom dana, vlažnošću zemljišta i dr.) kao i primenjenom agrotehnikom.

Jednorodne sorte u ovu fazu ulaze od polovine septembra do početka oktobra, u periodu kada se dan skrati na 11 do 13 časova, a prosečna temperatura smanji, zbog čega se ove sorte i nazivaju sorte kratkog dana. Međutim, stalnorađajuće (remontantne) sorte mogu da formiraju cvetne pupoljke u toku čitavog vegetacionog perioda, te se zovu sorte dugog dana. Sorte koje ranije formiraju cvetne pupoljke, ranije i sazrevaju.

Na proces diferenciranja cvetnih pupoljaka jagode, odnosno na vreme i obilnost veliki uticaj ima primenjena agrotehnika. Pokazalo se da đubrenje organskim đubrivima stimuliše razvoj cvetnih pupoljka. S druge strane, obilnije unošenje azotnih đubriva u vreme formiranja cvetnih pupoljaka, usporava ovaj proces.

Tekst: Svetlana Mujanović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.