Насловна РАЗНО Proizvođači repe očajni, dugovi ogromni

Proizvođači repe očajni, dugovi ogromni

1851

Situacija sa otkupom repe u Vojvodini je kritična. Trulež je prepolovila rod, a ono što nije potrulilo je lošijeg kvaliteta, što proizvođače dovodi u, maltene, bezizlaznu situaciju, zbog čega su se obratili našoj redakciji.

Sve je u katastrofalnom stanju. Trulež je negde od 40-60 posto, a na nekim parcelama se neće ni vaditi. Suša je odnela svoj danak, a otkup repe ide jako loše, vraćaju nam kamione nazad – žali se proizvođač Periša Zlatko iz Torka.

Prošle godine nam je šećerana dala prebirače pa smo prebirali repu. Ove godine neće da nam daju ni prebirače o njihovom  trošku već o našem. Proizvođači su svedeni na propast, nemaju više para da iznesu ovo do kraja. Gubici se mere u stotinama hiljada evra, čak smo imali slučaj da je čovek hteo da se obesi – očajan je Periša koji je u proizvodnju uložio 120 hiljada evra.

Ja sam u proizvodnju 63 hektara uložio 120 hiljada evra, nešto je uloženo od mojih para a veći deo uložila šećerana, što moram da razdužim prema njoj. Mi smo otpisali ono što smo se uložili naših para, tako da je gubitak osamdeset hiljada evra. To ću ostati dužan i trebalo bi da im vratim u roku od tri do pet godina. Problem je što smo mi i sa drugim kulturama ispod profitabilnosti. Kukuruz je bio tri tone po jutru, suncokret tona ipo, pšenica je bila loša, generalno sve je loše – a situacija je takva širom Banata, navodi proizvođač.

Severni i srednji Banat, opština Žitište, mada je i u Sečnju, Crnji, Kovačica, Zrenjanin, svuda je slična situacija. Dva meseca nismo imali ni kap vode, suša je sve ubila, pod znakom pitanja je površina od 6 hiljada hektara – jedina nada u ovoj situaciji je da im se isplate prošlogodišnje subvencije.

Tražićemo susret sa šećeranom i ministarstvom. Očekujemo da nam se isplate subvencije od prošle godine koje do danas nisu isplaćene i da nam izađu u susret i da budu subvencije i ove godine, jedino da nam ne bude uslov količina šećerne repe predate po hektaru kao prošle godine. Mi ove godine nemamo repe, prvi rezultati vađenja su 15 tona po hektaru plative repe, to nije ni za pokrivanje troškova – zaključio je Zlatko Periša iz Torka.

Tekst: Zorica Dragojević