Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Osmi super ljuti izazov u Ćupriji

Osmi super ljuti izazov u Ćupriji

310
Foto: AdobeStock

U Ćupriji je u subotu održan Super ljuti izazov u jedenju ljutih papričica. Ovo je osmi put da porodica Antić iz ovog grada, koja se godinama bavi uzgojem najljućih papričica organizuje takmičenje od koga teku i suze i znoj. Najhrabriji su izdržali do 300 000 skovila.

Kako je saopštio organizator, Živojin Antić, na ovogodišnjem takmičenju prvo mesto osvojio je Dušan Đorić iz Niša, koji je izdržao najviše ljutih skovila. Drugo mesto osvojio je Andrej Hirjovatij iz Šapca, a treće Jovan Antić iz Ćuprije. U ljutom izazovu ove godine učestvovali su još  Aleksandar Stojiljković  i Vinko Velinov, obojica iz Niša, i Aleksandar Lolica Jovanović iz Banatskog Brestovca.

Takmičari su imali pred sobom 12 vrsta ljutih papričica, poređanih po ljutini, ali su izdržali do sedme. Počeli su sa papričicom od  5 000 skovila, zatim su jeli šarku, crepaču, dogbu, crveni  i čokoladni habanero, a na kraju ove opasno ljute ponude  na stolu bila je karolina riper od preko 2 miliona skovila. Ali, ona je ostala netaknuta.

– Ove godine takmičari su izdržali do habanero čokolad koji ima oko 300.000 skovila. Do sada je na Super ljutim izazovima u različitim gradovima učestvovalo preko 100 takmičara. Samo je jedan takmičar do sada došao do cilja,  i uspeo na kraju da pojede i najljuću karolinu riper. Bilo je to 2020. godine u Paraćinu. Ostali nisu ni stigli do nje – kaže Živojin Antić iz Ćuprije pasionari odgajivač ljutih papričica.

Takmičari se već osam godina prijavljuju na sopstvenu odgovornost, jer ljute paprike znaju da ostave takmičare bez glasa i daha, a i dobre su za preznojavanje. Da bi bar malo ublažili ljutinu, koja je za naše podneblje iznad proseka, između papričica različite ljutine, koje su gradacijski poređane, moraju da piju mleko, koje donekle „gasi“ skovile.

Antić od 2013. godine proizvodi ljute paprike. Trenutno ima preko 300 različitih sorti, koje su stigle sa Filipina, Tajlanda, Trinidada i Tobaga, Kolumbije, Meksika, Amerike i sve u Pomoravlju rađaju iznad proseka.

Jedinica za merenje ljutine paprika je skovil. Naše, domaće paprike su ljutine do maksimalnih  40 hiljada skovila, kao što je vezenka. Karolina riper je čak 60 puta ljuća od naše najljuće paprike. Zato Antić kada melje ove papričice i kuva ljute soseve, obavezno nosi i gas masku.

Tekst i foto: Biljana Nenković