Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Zamirisalo slatko i džem od smokava u dvorištu Jovice Mitića

Zamirisalo slatko i džem od smokava u dvorištu Jovice Mitića

274

Čim su smokve stigle za berbu u dvorištu Jovice Mitića u selu Beli Breg, kod Vranja, odmah je u debelom hladu potpalio vatru u kubetu da sa suprugom napravie slatko i džem od smokava.

Jovica svakog proleća znalački orezuje desetak sadnica smokava, pa se nada da će ovogodišnji rod težiti negde oko 400 kilograma. Najstarija među njima je stara preko dvadeset godina i već je dostigla visinu od tri ipo metara, a na njoj uvek ima najviše plodova. Nju je doneo iz Sutormora posle jednog letovanja sa namerom da je zasadi u dvorištu ne gajeći mnogo nade da će da se prihvati. Međutim, kada se dogodilo suprotno, on je bio jako srećan.

Odmah se raspitao kod ljudi koji je uzgajaju šta  dalje I krenuo sa sadnjom novih kada je prva zasađena sadnica počela da pušta mlade izdanke.

– Na smokvama gotovo svake zime određeni broj grana strada od hladnoće. Te grane krojim s proleća kako bi ostale mogle nesmetano da formiraju nove plodove ekstra kvaliteta, koji su veoma traženi na vranjskoj pijaci – priča Jovica i dodaje da ih tokom godine polije dva do tri puta vodom u količini od po dvadeset litara i to sve sa ciljem da plodove održi sočnim i jedrim.

Berbu smokava počinje avgusta meseca, a završava u novembru. Za pravljenje džema biraju zrelije plodove, dok za slatko uzimaju tvrđe. Za pravljenje slatka je neophodno samo da pripreme jedan kilogram smokvi, litar vode i 600 do 700 grama šećera.

– Smokve treba najpre oprati, a potom očistiti od peteljki. Tako očišćene zatim staviti u šerpu sa vodom, pomešanom sa šećerom i kuvati na tihoj vatri četiri do pet sati. Dok slatko lagano krčka ne treba ga mešati varjačom nego samo s vremena na vreme malo protresti – savetuje Jovica.

Slatko je, prema njegovim rečima, gotovo tek kada nastali saft iz kašike počne da teče neprekidno poput meda. Ovako skuvno slatko potom treba ostaviti da se ohladi, a zatim ga staviti u tegle zajedno sa kolutovima limuna i dobro zatvoriti poklopcem.

Tekst i foto: Gordana Nastić

Potrebno je pripremiti 10 kilograma zrelih smokvi i dva kilograma šećera. Smokve oprati, očistiti od peteljki i samleti. Ovu masu staviti u šerpu i lagano krčkati na tihoj vatri negde oko sat i po. Onda dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem sve dok varjača prilikom mešanja ne počne da ostavlja tragove. Ovako ukuvan džem treba staviti odmah u tegle, zatvoriti poklopcima, umotati u ćebe i ostaviti da se tokom noći ohladi.