Насловна РАЗНО Priprema silaže počela mesec dana ranije

Priprema silaže počela mesec dana ranije

550

Poljoprivredni proizvođači u vranjskom kraju ove godine su mesec dana ranije počeli sa spremanjem silaže. Kiša u ovom kraju nije pala od 1. Jula, pa ratari hitaju da na svojim njivama mašinama što pre sitno iseckaju cele stabljike kukuruza i na taj način spasu što se spasti može.

Berbu kukuruza za pravljenje koncentrovane silaže, prema rečima Nade Lazović Đoković, savetodavca za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, ratari treba da obave u periodu mlečno – voštane zrelosti silokombajnima koji odsecaju biljke na visini od 40 cm i celokupnu masu seckaju u silosu krupnoće do 0,5.

– Korišćenje kukuruza za zelenu stočnu hranu započinje kada biljke dostignu  visinu oko 1m i traje kontinuirano približno 25 dana. Silaža je proces sečenja i sitnjenja biljaka u trenutku kada ona ima najviše hranljivih  vrednosti, jer se to životinjama ubacuje u ishranu – ističe Lazović Đoković.

Zbog vremenskih neprilika i Danijel Mihajlović, iz sela Gornje Žapsko, je ranije krenuo sa spremanjem silaže za trideset grla goveda koliko gaji na svom gazdinstvu. Keže da će u silažu pretvoriti kukuruz zasejan na dva hektara zemlje i da će sa ove površine dobiti negde od 30 do 35 tona zelene mase.

– Za silažu koristim isključivo kukuruz sa klipovoma koji sadrže jednu trećinu voštane zrelosti i dve mlečne.Od takvog kukuruza se sprema dobra silaža – kaže Danijel ističući da prilikom njenog spremanja koristi so i sredstvo za laku svarljivost i protiv pojave plesni koje mogu da štete mleku.

Ovaj mladi stočar se odavno uverio u blagodetnost silaže na njegovu stoku pa planira da u idućoj sezoni poveća površine pod kukuruzom kako bi tokom cele godine mogao da je ima za hranjenje goveda.

Inače on je do sada već pripremio 7.000 bala sena i slame za ishranu goveda. Smatra da će sa silažom to biti dovoljno da ih ishrani tokom zime jer se njegova stoka još nalazi na paši.

Tekst i foto: Gordana Nastić