Насловна РАЗНО Zašto je niska otkupna cena suncokreta?

Zašto je niska otkupna cena suncokreta?

16540

U toku je vršidba suncokreta, a ova prva baš i ne obećava mnogo. Prinosi su manji, kvalitet solidan, cena prilično loša. Šta će biti sa proizvođačima koji se već godinama zadužuju veliko je pitanje, na koje je za Dobro jutro pokušao da odgovori Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Što se tiče suncokreta počela je vršidba na parcelama na kojima je suncokret, kako mi kažemo, pregoreo. Ima malu vlagu i prinosi su jako mali. Kreće se po dve tone po hektaru, očekujemo u kasnijoj vršidbi da će prinosi biti veći – izjavio je Jakšić, navodeći da su cene najveći problem.

 Što se tiče same cene smo imali 365 evra plus pdv, terminski. Međutim, prvog  avgusta Viktorija je izašla sa akontnom cenom 37 dinara plus pdv za ugovarače proizvodnje ili firme i niko više nije ponudio. U okruženju u Bugarskoj cena je 450 evra plus pdv, što je 58 dinara, u regionu je cena od 47 do 51 dinar. Kod nas je trenutna cena akontna, ali znamo iz prethodnih godina ako je bila akontna cena doplaćivali su nam dinar do dva, maksimum tri. Ova cena je razočaravajuća i ponižavajuća – šanse za izvoz su male, jer su kvote ranije ugovorene i većina suncokreta ide prerađivačima u Srbiji.

Naše ulje je jedno od boljih i treba uljarama veća količina suncokreta. Mi nismo na nivou da smo organizovani da možemo da radimo izvoz.  Puno vremena provodimo po njivama, u kombajnima, traktorima. Ranije smo pokušavali, ali nam trebaju skladišni kapaciteti, a nismo baš bili sposobni u tom trenutku to da uradimo – rekao je Jakšić, navodeći da postoje zalihe sirovog ulja i ulja i čiji je izvoz neko vreme bio obustavljen.

Mislim da sada može da se izveze ulje i da se država oglasila. Mada, to što se nama dešava je poražavajuće. Dolazimo u situaciju da još više moramo da se zadužimo kod uljarica usled toga što su zaustavljeni subvencionisani poljoprivredni krediti – požalio se predstavnik NASP-a.

Mi smo u minusu poslednje dve godine, na svim kulturama. U zadnjoj deceniji nije bilo gorih godina za poljoprivrednike od ove dve. Cene su niže nego svuda u regionu, ulazimo u minus zbog niske cene naših proizvoda i tako je jer tržište nije adekvatno uređeno – zaključio je Jovica Jakšić.

Tekst: Zorica Dragojević