Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Dok je cima zelena, zemljište mora biti vlažno

Dok je cima zelena, zemljište mora biti vlažno

319
Foto: ShutterStock

Do pre dvadesetak godina, kada biste pomenuli krompir, mislilo se naravno na Zapadnu Srbiju, pre svega na Ivanjicu. Ivanjički krompir, roze, krupan, pravilnog oblika, bio je sinonim za kvalitet. I nije se žalilo, kupovalo se na džakove i skladištilo, jer mogao je da opstane i ostane dugo u mračnim podrumima naših zgrada. Nije bilo potrebe da se uvozi strani, da se pitamo odakle je i kakav li je, da ne znamo iz kog je sela i od kog seljaka.

A, danas situacija s krompirom nije tako sjajna. Sortiment je uglavnom holandski i nemački, a uveze se čak 40 hiljada tona godišnje. Ipak, za one koji nisu odustali od proizvodnje pišemo o radovima tokom avgusta, o uslovima uzgoja i skladištenja. O tome za „Dobro jutro“ govori prof. dr Zoran Broćić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Esma, arizona, kondor, kenebek mogu da se vade

-Avgust je vreme za suzbijanje moljca, plamenjače, zlatice. Redovna zaštita i redovno navodnjavanje. Obično ovog meseca ranije sorte već završavaju vegetaciju, ali srednje rane se intenzivno nalivaju. Sve dok je zelena cima, treba održavati vlažnost zemljišta u nekim optimalnim granicama. Koje su to sorte zavisi od toga gde je sađeno, nije isto u brdima i ravnici. U ravnici idu mesec – dva ranije, ali recimo to su sorte dezire, kuroda, agria, kenebek – kaže profesor Broćić.

Dodaje da bi najbolje bilo da se usev zaliva podzemnim vodama, ali da je to retko moguće u našim uslovima:

– Podzemna voda je ipak profiltrirana koliko – toliko. Otvoreni vodotokovi uvek nose rizik da se nađe neka bakterija, bolest, razna zagađenja, teški metali. Ali, ljudi koriste ono čime raspoložu.

Osim zaštite i navodnjavanja, u avgustu na red dolazi i vađenje nekih sorti krompira:

– Vade se neke srednje rane sorte, kao što je esma, arizona, kondor, kenebek. One završavaju zrenje i proizvođači koji planiraju da ih iznose na tržište, mogu da ih vade.

Šta profesor predlaže, kako bi krompir bio kvalitetan a proizvodnja prilagođena vremenskim promenama, pročitajte u nastavku teksta

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us