Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Promena klime – veliki izazov

Promena klime – veliki izazov

350
Foto: AdobeStock

Voćarstvo je jedna od najznačajnijih grana poljoprivrede u Srbiji. U optimalnim godinama uberemo oko 1,5 miliona tona raznog voća. Međutim, pokazalo se da je u poslednje vreme ova brojka retko dostižna. Činilac koji je postao presudan za dostizanje rekordne proizvodnje jeste klima, odnosno klimatske promene.

Za sam pojam klimatskih promena postoji puno definicija. Možda najjednostavnija je da su to značajne promene statističkih karakteristika klime planete Zemlje tokom dužeg perioda s trajnim posledicama. One utiču na celokupnu privredu, a poljoprivreda je najranjivija, jer se najveći deo njene proizvodnje odvija pod otvorenim nebom. Čak i u zatvorenom prostoru rastu problemi izazvani različitim faktorima klimatskih promena. Najosetljivije su biljke, posebno višegodišnje, jer su više godina vezane za isti životni prostor i štete izazvane klimatskim promenama su i tu iz godine u godinu sve veće.

Bez zimskog odmora u prolećne mrazeve

Puno je događaja koji se protežu kroz duži vemenski period i koji odlikuju klimatske promene. To su blage zime, „nestanak“ proleća, mrazevi, česta pojava grada, ekstremno visoke letnje temperature, mala količina padavina, poplave, tople i kratke jeseni… Svi oni puno utiču na fenofaze razvoja i fiziološke procese u biljkama. Sve fenofaze razvoja voćaka, a to su kretanje pupoljaka, listanje i cvetanje, oprašivanje i oplođenje, razvoj i sazrevanje plodova i opadanje listova, su pod jakim uticajem klimatskih promena koje utiču i na fiziološke procese – fotosintetsku aktivnost, disanje, transpiraciju, enzimatsku aktivnost, stabilnost DNK, produkciju biljnih regulatora i sekundarnih metabolita i druge procese.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us