Livka
Ceniće je ljubitelji alkoholnih pića. Tinktura od ogrozda ima poseban ukus, a za pripremu je potrebno tri šolje ogrozda, jedan kg šećera, 500 ml votke. Ogrozd i sav šećer sipajte istovremeno u teglu od tri litra. Dobijenu smesu ostaviti nekoliko sedmica na tamnom i suvom mestu. Imajte na umu da se svaka dva do tri dana smesa mora malo protresti. Posle dve nedelje ulijte votku. Trebalo bi da ona bude dva-tri cm iznad smese. Teglu vratiti u mrak još dve nedelje. Posle svega toga, tečnost se dekantira (odlije) i malo razblaži vodom.
Sirup od ogrozda
Sirup se priprema na isti način kao džem ili pekmez. Jedina razlika je u tome što se prvo prokuva voda sa šećerom, a posle toga se u smesu ubaci samleven u blenderu i kroz gusto sito proceđen ogrozd i još malo kuva. Gotov se sipa u sterilisane, tople flaše.
Bistri sok od ogrozda
Jedan kg zrelih plodova ogrozda dobro operite i zgnječite mikserom, procedite sok, ulijte ga u tamnu flašu i zatvorite. Ako želite da sok traje duže, dodajte jedan-dva karanfilića i sok jednog limuna, a po želji i med. Pijte 1 do 3 dl soka na dan.
Piše: Svetlana Mujanović