Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Tehnika zalivanja

Tehnika zalivanja

426

Zalivanje orošavanjem voćnih zasada može se obaviti primenom različitih uređaja. Ovaj sistem može biti:

•             nepokretan (stacioniran)

•             polupokretan

•             pokretan.

Količina vode koju rasprskivači propuštaju mora biti manja od brzine upijanja vode u zemljište. U suprotnom, pri zalivanju se stvaraju barice i nagibima voda otiče po površini, izazivajući irigacionu eroziju. Zbog toga je u voćnjacima potrebno koristiti rasprskivače sa jednim otvorom – mlaznica prečnika 4 do 7 mm, za koje je dovoljan pritisak od 2,5 do 3,5 bara. Rasprskivači sa jednom mlaznicom daju 4 do 6 mm vode na čas, kapljice su male i ne izazivaju eroziju. Oni se mogu postaviti na kišnom krilu na međusobnom odstojanju od 12 do 18 m, a razmak između susednih pozicija kišnih krila može biti 24 m. Takođe, mali rasprskivači su manje osetljivi na vetar pa imaju bolju distribuciju vode u odnosu na velike. Noviji tipovi rasprskivača imaju ugrađene graničnike pomoću kojih se mogu regulisati tako da se okreću oko svoje ose pod uglom od 360°, 180° ili 90°. To omogućava svođenje zalivanja u okvire pravougaonog ili kvadratnog oblika, kakve su po pravilu parcele pod voćem, odnosno sprečavanje ivičnih gubitaka vode.

Tehnika zalivanjem se sastoji u tome što se rasprskivači okreću oko svoje ose pod zadatim uglom dok kišno krilo stoji, rasprskuje vodu iz strujnice u kapi, koje poput kiše padaju iz prizemnog sloja atmosfere i vlaže nadzemne organe biljaka i zemljište. Kada se ispuni predviđena norma zalivanja, kišno krilo se može demontirati, a cevi sa rasprskivačima preneti na sledeću radnu poziciju.

Piše: dr Aleksandar Leposavić

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.