Насловна РАЗНО Otkup ozimih žitarica na nezavidnom nivou

Otkup ozimih žitarica na nezavidnom nivou

1638

Trenutno i generalno stanje sa otkupom ozimih žitarica u Srbiji je na veoma nezavidnom nivou. Jedan od osnovnih razloga je niska početna otkupna cena pšenice i ječma, koja je u toku žetve nastavila da pada i napravila razne dodatne komplikacije kod prijema, otkupa i prodaje istih u čitavom lancu između proizvođača, organizatora proizvodnje, domaćih prerađivača i izvoznika.

– Prinosi pšenice su bili dosta šarenoliki za ovu godinu i to najviše u zavisnosti gde je i koliko palo kiše u kom periodu, tako da pravila gde je bolja zemlja ili agrotehničke mere ove sezone nisu imali presudan uticaj, iako su prinosi u tom slučaju na nivou države bili oko prosečnih, što se ne može reći i za svaki region posebno – rekao je Miloš Nikšić iz kompanije „Nikša agrar“ koja se bavi otkupom žitarica, napominjući da je ječam zbog ranijeg dozrevanja imao više štete.

– Ječam je zbog malo ranijeg dozrevanja, ipak, imao više štete zbog nedostatka pravovremenenih padavina, pa je i sam prinos ječma ove sezone nešto ispod redovnih prosečnih prinosa.  Kvalitet pšenice i ječma je generalno bio dobar, iako je, opet u zavisnosti od padavina i agrotehničkih mera, bio šarenolik po regionima – problem su pored prinosa i cene koje su trenutno u padu.

– Cene neposredno pre žetve su bile veće u žetvi, a tokom žetve su pale za oko 1.5-2.5din/kg za obe kulture. Nažalost i po završetku žetve se nastavlja negativan trend pada cena za još oko 0.5-1din/kg i to je razlog koji najviše utiče na problematiku celog toka otkupa pšenice i ječma – za sada je jedina nada da će se cene popraviti izlazak cena robnih rezervi.

– U ovom momentu se čeka i izlazak cene robnih rezervi, za koje se nadamo da će uspeti da bar malo popravi situaciju sa cenama žitarica. Pozdravljamo, i takođe, privremenu državnu zabranu izvoza ulja čija je trenutna tražnja i cena u regionu u porastu. Takvom merom bi se postigle što veće izvozne cene ulja prerađivača suncokreta, koja bi kao krajnji rezultat imala i veću otkupnu cenu u predstojećoj žetvi suncokreta i tako opet pomogla primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji su već poslednje dve godine bili pogođeni prvo sušama, a onda depresijama cena primarnih poljoprivrednih proizvoda prošle godine – zaključio je Miloš Nikšić.

Tekst: Zorica Dragojević