Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Kako voće i povrće reaguje na česte kiše

Kako voće i povrće reaguje na česte kiše

424
shutterstock

Najveći značaj za uspešnu voćarsku i povrtarsku proizvodnju imaju temperatura i voda, a od izuzetnog su značaja za odvijanje osnovnih životnih funkcija biljnih ćelija. Različite voćne i povrtarske vrste različito reaguju i postoje velika variranja u pogledu potreba za temperaturom i vodom.

S obzirom na aktuelne klimatske promene, sa aspekta nedostatka vode usled izrazitih suša i blagih zima bez snega i padavina, u poljoprivrednoj proizvodnji postaje pravi izazov obezbediti dovoljne količine vode koja je potrebna biljkama za normalan rast i  funkcionisanje. Poslednjih godina smo svedoci da u pojedinim regionima imamo ili izražene suše ili ekstremne padavine u kratkom vremenskom roku koju mogu naneti velike štete. Voće i povrće podmiruje svoje potrebe za vodom iz padavina i putem navodnjavanja, dok se savremena i ozbiljna proizvodnja danas ne može zamisliti bez sistema za navodnjavanje.

shutterstock

Nepovoljni vremenski uslovi sa čestim padavinama i oscilacijama u temperaturi utiču negativno na poljoprivrednu proizvodnju voća i povrća narušavajući kvalitet proizvoda, povećavajući troškove proizvodnje, što samim tim i utiče na povećanje cene i smanjenje ponude, i stvaranje mogućih nestašica usled odlaganja berbe, dok je glavni zaključak da voće i povrće usled čestih kiša nije slatko i brže propada. U uslovima povećane vlažnosti stvaraju se povoljni uslovi za širenje različitih patogena i napredovanjem već postojećih simptoma zaraze pa se ističu i problemi u zaštiti bilja.

Vremenski uslovi sa visokom relativnom vlažnošću vazduha i visokim temperaturama vazduha posebno negativno utiču na proizvodnju na otvorenom. Česte kiše praćene gradom prouzrokuju mehaničke povrede na voću i povrću, koje sada predstavljaju ulazno mesto za patogene i za širenje zaraze pa bez adekvatnih mera, poput odnošenja oštećenih biljnih delova i sprovođenja hemijskih mera zaštite štete mogu biti izrazito velike.

U zasadima jabuka povećana količina padavina kao i povećano vlaženje površine lista predstavljaju neizostavan faktor u širenju čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). U zasadima dunja povećana vlažnost povoljno utiče na širenje i razvoj bakteriozne plamenjače jabučastog voća  (Erwinia amylovora). U fazi sazrevanja šljive uz nestabilne vremenske prilike mogu nastati povoljni uslovi za širenje i razvoj prourokovača truleži plodova (Monilinia spp.). Kod breskve i nektarine visoke količine padavina u vreme sazrevanja obaraju kvalitet proizvoda, a i oni su osetljiviji na pojavu truleži. U fazi sazrevanja maline uz nestabilno vreme sa čestim padavinama stvaraju se povoljni uslovi za pojavu i širenje prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea). U zasadima vinove loze česte padavine mogu stvoriti povoljne uslove za širenje plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), pepelnice vinove loze (Erysiphe necator), crne truleži (Guignardia bidwellii) i sive truleži (Botrytis cinerea).

AdobeStock

Mere hemijske zaštite su u ovim uslovima kompleksne, a zasnivaju se na redovnom praćenju vremenske prognoze i sprovođenja hemijskih mera zaštite primenom fungicida različitog mehanizma delovanja a pre najavljenih padavina kako bi biljke bile efikasno zaštićene.

U usevima krompira povećana vlažnost zemljišta dovodi do otežanog vađenja mladog krompira, njegovim pranjem i pripremom za tržište. U uslovima pojačane vlažnosti dolazi i do pojave truleži i plesni na krtolama, a ovakvi uslovi u proizvodnji pogoduju i pojavi i širenju plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani). U usevima crnog luka u uslovima povećane vlažnosti može doći do razvoja i pojave truleži usled nedovoljno suve materije unutar lukovice. Zbog visokih temperatura i povišene vlage na kupusu se javljaju bolesti a najčešće su to: koncentrična pegavost (Alternaria spp.), prstenasta pegavost (Mycosphaerella brassicicola), plamenjača (Hyaloperonospora parasitica) i bakteriozna crna trulež (Xanthomonas campestris sp. campestris). U usevima paprike nestabilno vreme sa čestim padavinama može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem bakteriozne pegavosti lista paprike (Xanthomonas axonopodis pv.vesicatoria). U usevima paradajza povećana vlažnost pogoduje širenju simptoma plamenjače paradajza (Phytophtora infestans)  i crne pegavosti krompira (Alternaria solani).

I u uslovima povrtarske proizvodnje česti pregledi biljaka bitno utiču na pravovremeno sprovođenje hemijskih mera zaštite koje imaju nezamenljivu ulogu u uslovima povećane vlažnosti, gde su u cilju što boljeg odgovora biljke na stresne uslove, uz mere zaštite preporučuje i primena aminokiselina ili folijarnih đubriva.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.