Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Tufahije

Tufahije

236
shutterstock

Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije, a sam arapski naziv (tuffàh) znači jabuka… Na Balkansko poluostrvo došle su s turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru, filovanih orasima, bademom, pistaćima ili plazma keksom.

Potrebno je:

  • 1 kg šećera
  • 1 kg jabuka
  • 1,5 l vode
  • 200 g oraha
  • 150 g suvog grožđa
  • 2,5 dcl slatke pavlake
  • vanilin šećer
  • cimet i vanila

Priprema:

Šećer naliti sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvati. Dodati u šećerni sirup vanilin šećer. U međuvremenu jabuke oguliti od kore i izdubiti ih, očistiti ih od semenki. Kada šećerni sirup proključa, polako spuštati oljuštene i izdubljene jabuke. Kuvati kratko jabuke dok ne omekšaju, ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvaditi ih i ostaviti da se ohlade. U mlevene orahe i suvo grožđe dodati malo šećernog sirupa, cimeta i vanile, po želji i napraviti smesu kojom punite jabuke. Napunjene jabuke poređati u posudu, preliti šećernim sirupom i staviti u frižider. Služiti tufahije hladne, ukrašene ulupanom slatkom pavlakom.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.