Sve češće se na tezgama i prodajnim štandovima gljivara mogu naći razne vrste slatkih gurmanluka. Slatko od lisičarke, slatko od judinog uha, ali i slatko od šumskog pileta. Kako se prave? Pa, lako. Kao i svako drugo slatko. Jedino je neobično što je ovo od gljiva.
– Šumsko pile morate naći dok je još mlado. Kada ga uberete, obarite ga i isekcate na kockice. Spremate ga kao i svako drugo voće za slatko. Ušpinujete željenu količinu šećera, dodate sekcanu gljivu, limun, skuvate do željene gustine i pakujete kao i ostala slatka u tegle. Ovo naše slatko može da stoji dugo jer je pasterizovano – priča predstavnica gljivarskog društva „Ljubomir Vuksanović – Barle, iz Banje Koviljače, koja je na ovakve ukuse navikla, dok se neki od nas po prvi puta sa njima susreću.
– Ljudi ne mogu da veruju da gljive mogu biti primenjive u slatkoj varijanti. Uopšte je poznato i u svetu i kod nas da su gljive začini ili hrana, a niko ih do sada nije smatrao slatkišima – ono što je specifično kod šumskog pileta je da zaista podseća ukusom na piletinu.
– Šumsko pile ne pripada grupi lekovitih gljiva, ali privlači izgledom i ukusom. Kad je ispohujete često ljudi nemaju pojma da jedu gljivu i misle da je piletina. U ovoj slatkoj varijanti ukus podseća na voće – slatko od šumskog pileta nisam probala ali za lisičarke odgovorno tvrdim da su odlične. Ne primeti se da je gljiva, ima sličnu teksturu kao slatko od dunja, a pravi se po istom principu kao i šumsko pile.
Tekst I foto: Zorica Dragojević