Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Vino od nara dolazi iz Bara

Vino od nara dolazi iz Bara

1238

Mogu li vina da budu vina a da nisu od grožđa, borovnice, maline, kupine, aronije, sve ono što smo do sada imali prilike da probamo i što se vinom naziva? Mogu. Može i vino od nara, a napravio ga je Baranin Vlado Tošić.

A odakle mu ideja da napravi vino od nara, kratko je odgovorio nasmejavši nas.

Danas svi piju. Zaljubljeni, sastavljeni, rastavljeni, a inače posle duge proizvodnje matičnih sokova od divljeg nara i od domaćeg – sto posto voće, sam došao na ideju da pravim vino koje je jedinstveni proizvod. Ima ga samo još u Azerbejdžanu i Jermeniji. I zašto ne bismo mi u Baru iskoristili taj jedinstvni nar po svojoj slatkoći, lekovitim svojstvima – zapitao se Vlado, koji ima nešto svojih plantaža, a nešto nara i kupuje.

Nešto kupujem od lokalnih uzgajivača. Svuda je isti problem, ljudi neće da žive na selu, taj nar nema ko više da bere. Tako da oni proizvođači koji imaju svoj nar mogu da ga prodaju meni – iako problema ima sa beračima, treba znati da nar nije zahtevan za uzgoj.

Divlji nar je biljka, kao što recimo u Srbiji raste šipurak, koja ne traži nikakvu negu. Opet su ti prirodni ciklusi poremećeni. Nekad je u Crnoj Gori bilo dosta koza koje su brstile taj nar, dolazilo je do prirodnih procesa, tako da je taj nar dobro rađao. On i sad dobro rađa to je biljka jako otporna na sve vremenske uslove. Samo ga treba znati iskoristiti u datom trenutku – rekao je Tošić, otkrivajući da je za jedan litar matičnog soka od divljeg nara potrebno deset kilograma ovog voća.

Za jedan litar potrebno je deset kilograma divljeg nara. Od šest kilograma domaćeg nara dobija se litar vina – to je ono što je potrebno za kvalitet, koji kupci ovih proizvoda konstantno potvrđuju.

Utisak je odličan, ciljna grupa su dame jer vino ima samo 8 procenata alkohola. Naše vino žene opušta a muškarcima pomaže. Ovo vino malo duže odležava od grožđa, fermentacija je duža i treba biti uporan. Ja sam tri godine pokušavao da napravim ovo vino i tek četvrte mi je uspelo. Sve radim sam  – proizvodnja je mala, a kvalitet bitan, tako da količine koje ima ovaj Baranin prodaje na Međunarodnim sajmovima na kojima dobija nagrade, na manifestacijama.

Nama je bitno tržište u Srbiji, širom Srbije sam bio na manifestacijama i veoma se radujem njima – rekao je za Dobro  jutro Vlado Tošić iz Bara.