Pčelinjak
• Pošto su temperature u ovom periodu prilično visoke, u košnici treba obezbediti dobru ventilaciju.
• Ose i stršljenovi se ubrzano umnožavaju pa ih treba uništavati svim raspoloživim sredstvima koja su neškodljiva za pčele. Potreban je veliki oprez i zbog grabeža.
• Uspešno uzgojene i proverene matice sada treba uvesti u društva i pripremiti ih za nastupajuću glavnu količinsku pašu – suncokret.
Gljive
• Svi berači gljiva treba da imaju na umu da se na mestima na kojima rastu lekovite gljive nalaze i otrovnice. Lekovitim gljivama najsličnije su muhara, zelena i bela pupavka, olovasta rudoliska, pokunjena rudoliska i slične. Svaku novopronađenu, malo sumnjivu gljivu, pre nego što se stavi u ceger, valja dobro pregledati.
• U julu su hrastove i grabove šume pune jestivih gljiva. Među njima su i manje poznate poput grmače, medenjače, puze… Sakupljaju se i zeke, a šume su pune i šampinjona.
Zelenilo
• Uklanjaju se precvetali cvetovi ruža i drugog baštenskog cveća kao što su salvije, zevalice, dragoljub…
• Većina grmova je u cvetu i gde god je to moguće, čim precvetaju, uvenule cvetove treba ukloniti da bi grmovi i dalje plenili lepotom.
Lekovito i začinsko bilje
• Mogu da se sakupljaju hrastov lišaj, beli i crni slez, kamilica, smilje, miloduh, list bršljana, timijan, rastavić, bosiljak divlji i pitomi, majkina dušica, cvet lipe, velebilje, hajdučka trava, kantarion, breza, kokotac, žalfija, bunika, pelin, divlja ruža, kopriva, nana, lavanda…
Tekst: Svetlana Mujanović