Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije, a sam arapski naziv (tuffàh) znači jabuka… Na Balkansko poluostrvo došle su s turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru, filovanih orasima, bademom, pistaćima ili plazma keksom.
Potrebno je:
- 1 kg šećera
- 1 kg jabuka
- 1,5 l vode
- 200 g oraha
- 150 g suvog grožđa
- 2,5 dcl slatke pavlake
- vanilin šećer
- cimet i vanila
Priprema:
Šećer naliti sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvati. Dodati u šećerni sirup vanilin šećer. U međuvremenu jabuke oguliti od kore i izdubiti ih, očistiti ih od semenki. Kada šećerni sirup proključa, polako spuštati oljuštene i izdubljene jabuke. Kuvati kratko jabuke dok ne omekšaju, ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvaditi ih i ostaviti da se ohlade. U mlevene orahe i suvo grožđe dodati malo šećernog sirupa, cimeta i vanile, po želji i napraviti smesu kojom punite jabuke. Napunjene jabuke poređati u posudu, preliti šećernim sirupom i staviti u frižider. Služiti tufahije hladne, ukrašene ulupanom slatkom pavlakom.
Foto: Shutterstock
100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Pozovite nas na telefon 069 11 54 004
i poručite kuvar po ceni 949 rsd + PTT troškovi