Da li ste nekada čuli za biljku motar? Možda ne pod tim imenom, ali ste ga sigurno videli kada odete na more, a mnogi i jeli u salatama. Zanimljiva biljka uskih mesnatih listova i žućkastih cvetića koja raste na stenama i kao da prkosi oskudnoj podlozi. Buja iz ničega. Iako je prilično zanemarena, nekada je spašavala život pomorcima, a sada je lokalno stanovništvo koristi kao salatu, od nje pripremaju varivo ili je kisele kao turšiju.
Zdrava hrana u „gladnim godinama“
Motar, matar, morski komorač, trava Svetog Petra (Crithmum maritimum) je sitni samonikli žbun. Kažu da raste na „peni od mora“ do linije gde dopiru najveći talasi duž morskih obala cele Evrope, gde god je stenovito.
Biljka je halofit, što znači da je prilagođena slanim staništima. Stabljika je odrvenela, a listovi su mesnati i aromatični. Zelenkastožuti cvetići pojavljuju se u avgustu i septembru. Motar je mesnata biljka, puna tečnosti i jake arome. Valja ga brati pre cvetanja, obično tokom maja i juna. Koristi se svež, može se i sušiti, a takav ima blaži ukus. Mesnati i čvrsti listići beru se kada i divlja špargla, tako da se lagano otkinu na mestu gde se sami “prelome”. Može se brati i kasnije, kada se okiti cvetićima ali tada imaju “teži” ukus.
Iako je njegova upotreba u kuhinji u priobalju, a posebno na području dalmatinskih ostrva, poznata od davnina, ova morska delicija je jedno vreme bila u potpunosti zanemarena i zaboravljena. Motar se priprema na bezbroj načina. Odličan je “na lešo” s kuvanim krompirom, sveži listovi se mogu dodavati zelenoj salati, rukoli, izvrstan je prilog uz ribu i plodove mora, a fino se kombinuje i s jajima i sirom. Od njega se može napraviti omlet, rižoto, varivo, umak… U tradicionalnoj medicini se koristi kao antiskorbutik i diuretik, za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi, protiv bubrežnih komplikacija, tegoba želuca i za mršavljenje, a njegovo eterično ulje je nezamenljivo u kozmetici. Ranije, pre pojave vlažnih maramioca, koristio se za skidanje katrana s delova tela.
Tekst: Svetlana Mujanović
Foto: Jymm – wikimedia.org
Pesto od motara
Pola kilograma motara kratko popržiti u tiganju, 200 g badema blanširati, oguliti, tostirati na tiganju, ubaciti ih u blender, samleti, pa dodati jedan dl prošeka, dve kašike balzamiko sirćeta, malo soli, bibera, pola decilitra maslinovog ulja i blendirati do željene gustoće. Ovaj pesto se poslužuje kao začin uz testeninu i uz jela od teletine i junetine.