Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Medena pita

Medena pita

551

Medena pita se na našim prostorima jede još od vremena naših prabaka i baka i nema kuće u kojoj se ona nije mesila. Nekoga ona veže za praznike, nekoga samo na stara bezbrižna vremena i jednostavnost ondašnjih kolača, jer kada pogledate sastojke ove pite, videćete da ih sve imate u kući i da se možete odmah baciti na pripremu.

Potrebno je:

Kore

  • 3 jajeta
  • 300 g kristal šećera
  • 10 g sode bikarbone
  • 10 g praška za pecivo
  • 100 g meda
  • 5 kašika ulja
  • 2 dcl mleka
  • 500 g brašna

Priprema:

Jaja, šećer, sodu i prašak za pecivo sjediniti i izmešati varjačom. Dodati med i 5 kašika ulja, mleko i brašno. Sve dobro umesiti i podeliti na četiri dela. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Odstajale jufke pre razvlačenja dobro premesiti. Sto posuti brašnom i razvući tanke kore. Svaku peći posebno na pek papiru 10 minuta na 1800C. Karamelizovati 300 g kristal šećera. Kada se skroz istopi, dodati 1 litar mleka. Posebno izmešati 300 g brašna i ½ litre mleka. Dodati u karamelizovano prokuvano mleko. Kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 250 g maslaca. Nafilovati hladne kore. Možete je preliti glazurom od čokolade. Pre služenja ostaviti da odstoji jedan dan.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.