PRAVILNA ISHRANA VINOVE LOZE
Vinova loza je veliki potrošač mineralnih elemenata koji se nalaze u zemljištu i svaki nedostatak ona jasno pokaže, samo valja znati čitati. U vegetaciji joj je od velike važnosti azot koji je uključen u sve metabolitičke procese vezane za rast, bujnost i formiranje roda. Ako ga nema dovoljno, biljke slabo rastu, kržljave su, formiraju sitne bobice, grozdovi su rastresiti, a listovi gube karakterističnu tamnozelenu boju.
Da se to ne bi desilo ovaj elemenat valja dodavati kroz mineralna đubriva. Nekada se to radilo u dva – tri navrata, ali je nauka dokazala da lozi najviše odgovara pet porcija azota u različito vreme. Kada – to zavisi od vremenskih prilika. Ako rano nastupa sušni period, valja ga uneti ranije u proleće i obrnuto, kada je vlažnije vreme, prihranu obaviti malo kasnije, uz obaveznu inkorporaciju.
Jedan deo, od ukupne godišnje količine azota valja uneti tokom jesenje obrade, obavezno posle berbe, a u cilju razvoja korenovog sistema. Drugi deo dodati rano u proleće, 15 do 20 dana pre cvetanja, treći deo u precvetavanju, četvrti početkom maja i poslednji obrok prvom polovine juna.
Šta prija lozi i koje se formulacije koriste pročitajte u nastavku…