Ruskinja Natalija Stanković doselila se iz Moskve u Kragujevac prošlog decembra sa suprugom Mirkom i već je uspela Šumadince da osvoji svojim specijalitetima. Od ruke joj ide pravljenje kolača „rum baba“, koji se kod nas retko mesi.
Natalija kaže da u Rusiji domaćice ovaj kolač često spremaju i da je podjednako tradicionalan slatkiš u svakodnevnoj kuhinji, kao i u ostalim evropskim zemljama.
– Sprema se testo sa kvascem i kada se ispeče preliva se sa sirupom u kome je rum. Potom se stavlja, mi kažemo „komadka“, a to je preliv od prah šećera. Kolač je zasitan i sočan. Kada sam došla u Kragujevac retki su čuli za njega. Izgovor je bio da i ne vole rum naročito. Ali kada sam ga prvi put napravila tanjir je za čas ostao prazan. Sada mi već komšinice i prijateljice traže recept, jer je za vas to nešto novo. U Rusiji se to sprema kao kod vas krofne ili pite, da se zasladi ručak -kaže Natalija.
Ova Ruskinja u rum babe obično ne stavlja suvo grožđe, kao što to rade u Italiji ili Francuskoj, ali ne spori da je i tako ukusan, pa u poneki doda da bi komšije i ukućani probali. Evo i Natalijinog recepta:
Za testo:
- 25 g putera
- 250 g brašna
- 50 g šećera
- 3 jaja
- 1 kesica suvog kvasca
- 100 ml mleka
- korica limuna i pomorandže
Za preliv:
- 600 ml vode
- 350 g šećera
- 50 ml ruma
Priprema:
Pomešati brašno, šećer i narendane korice limuna i pomorandže, dodati kvasac, jaja, mleko i omekšali puter. Zamesiti testo i ostaviti da nadođe. U podmazane kalupe staviti testo i ostaviti još pola sata. Narasle rum babe peći oko pola sata, dok ne dobiju lepu boju korice i ostaviti da se ohlade. Ko želi, u testo može da doda suvo grožđe natopljeno u rum.
Za sirup kuvati vodu i šećer 15 minuta, a nakon toga dodati rum i vanilu po želji. Ohlađene babe potapati u topao sirup, kako bi testo što više upilo sirupa i kako bi kolač nabubreo. Bogato natopljene kolače ukrasiti sa prelivom od prah šećera, pomešanim sa limunovim sokom, kao za rozen tortu.
Danas se u kuhinjama širom sveta pravi u obliku mini kuglofa ili veće krofne. Natalija kaže da za pečenje rum baba mogu da posluže i kalupi za mafine.
Tekst i foto: Biljana Nenković