Насловна РАЗНО Proizvodnja kvasca počela punim kapacitetom

Proizvodnja kvasca počela punim kapacitetom

550
Foto: Pixabay

Kompanija „Biospringer RS“ u Senti počela je danas proizvodnju kvasca punim kapacitetom. Proizvodnja u malim pakovanjima uvećava se za 450 odsto, a u onima za pekare od pola kilograma, za 100 odsto. Da bi odgovorili na zahteve tržišta i obezbedili kontinuiranu isporuku, u ovoj kompaniji menjaju i asortiman. Na taj način omogućena je povećana proizvodnja kvasca za domaćinstva i pekare, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

-Plan je da dostignemo proizvodnju od 900 tona kvasca na mesečnom nivou što je četiri puta više nego do sada. Imamo i pogon i radnike za ovoliki obim proizvodnje, a računamo i na podršku države kada je u pitanju nabavka sirovine tj. melase iz šećerne repe, kako bismo odgovorili na zahteve povećane tražnje, rekao je Laslo Đetvai, operacioni menadžer u ovoj kompaniji.

„Biospringer RS“ uputio je i apel potrošačima da ne stvaraju veštačku potržnju i ne gomilaju zalihe jer kvasca ima dovoljno, a fabrika može da podmiri i trenutno povećane potrebe idustije i domaćinstava. Kvasac koji se proizvodi u ovoj fabrici ditribuiraju francuski Lesafr i PIP Novi Sad.

U Privrednoj komori Srbije kažu da će biti na raspolaganju za podršku u nabavci sirovine, za pribavljanje dozvola i registraciju novih proizvoda kao što su to uradili i prilikom olakšavanja transporta i distribucije sirovine za ovog proizvođača.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas gostujući na RTS da bi suvi i ostale vrste kvasaca trgovinskim kućama trebali da budu isporučeni u utorak, 24. i sredu 25. marta. On je takođe rekao da će Ministarstvo poljoprivrede predložiti zabranu izvoza kvasca kako bi sve prodavnice u Srbiji bile snabdevene.

Jasna Bajšanski