Vranjanci ovaj tradicionalni posni kolač prave po receptu svojih baka, a ukusom podseća na onaj koji su nekada kupovali u radnji najvećeg vranjskog poslastičara Krste bombondžije, a potom i Mileta bombondžije koji je od njega učio zanat i nasledio ga.
Kažu da je ovaj slatki delikates, koji se sprema od vode, brašna, šećera, ekstrakta maline i jatki oraha, najbolji kada se napravi na šporetu na drva.
Pre nego što krenu sa pravljenjem u ložištu šporeta dobro podlože vatru kako bi voda, u koju su prethodno stavili šećer, mogla što pre da provrije. Zatim bi polako, uz neprestano mešanje drvenom kašikom dodavali brašno. Da bi se brašno skuvalo I dobilo odgovarajuću strukturu pojačali bi vatru. Kada počne da se odvaja sa kašike poput kišnih kapi to je bio znak da je gotova i da polovinu odmah mogu da izruče u željeni kalup na čije dno su stavili jatke od oraha. Isipanu masu bi potom malo zagladili kašikom, a onda preko nje izručili preostalu količinu pomešanu s ekstraktom maline.
Nažalost danas u Vranju retko koja od mladih domaćica sprema ovaj kolač po starinskom receptu, zato što treba da provedu mnogo vremena pored šporeta. Sve one ovu poslasticu pripremaju po recepturi koja im omogućava da celokupan posao završe za nekih desetak minuta. Dovoljno je, kažu, samo da u šerpu sipaju litar vode, kada provri da dodaju 300 grama šećera, dva ekstrakta od maline i dobro promešaju. U ovu masu potom dodaju 150 grama kukuruznog skroba ili Nišeste brašno koje kuvaju još tri do četiri minuta, potom izruče u male posude ili pleh gde su prethodno stavile usitnjene jatke od oraha.
Oni koji vole orah u ovu poslasticu ga stave u slojevima, a oni koji ih ne vole umesto oraha stave alvu, a odozgo dekorišu medom.
Tekst i foto: Gordana Nastić