Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Novosadski TOP medenjaci

Novosadski TOP medenjaci

711

Božić ne može da se zamisli bez medenjaka koji se danas prave u raznim oblicima, a ukrašavaju različitim prelivima. Poslednjih godina sve više ih mese Novosađanke, prodaju na raznim manifestacijama i preko društvenih mreža. Ovo su  najpopularniji među našim sugrađanima.

Dve novosadske mame, Jovana i Jelena ne žive u Nirbergu prestonici ovih kolača, ali prave podjednako ukusne i maštovite medenjake. Nisu ni slutile da će slatkiši koje prave biti omiljena poslastica među starijim i mlađim sugrađanima. Osim medenih kolačića prave popse i ovsene keksiće, a imaju i liciderska srca koja prodaju preko Fejsbuk i Instagram stranice „Slatkiši Dve Mame“. Njihove medenjake kupuju preduzeća za proslave, maturanti koji žele da obraduju razredne starešine, a česte mušterije su i vrtići. Naravno, rado ih kupuju i ostali sugrađani, posebno za decu u obliku jednoroga, smajlića, oblačića, Deda Mraza i pahuljica.

Svetlana Pavlović Ceca, takođe, pravi izvrsne medenjake. Prvo ih je mesila kako bi obradovala decu, a kasnije joj se ovaj hobi razvio u dodatni posao. Otkriva da izrada medenjaka objedinjuje dve njene velike ljubavi – slatkiše i ukrašavanje, a sve što se zamisli, nacrta, vidi, može da se prenese na medenjak. I zaista svaki medenjak je poput malog umetničkog dela, unikatan s posebnom pričom.

– Postoje razne tehnike kojima se može ukrasiti medenjak, a i mnogo je tutorijala  na internetu. Koristim tradicionalni recept koji sam dobila od jedne bake i on ne uključuje jaja. Sam med je prirodni konzervans, pa je njihov rok trajanja spremljenih po ovoj recepturi veoma dug. Mušterijama obično govorim da je rok trajanja mesec dana od izrade, iako u realnosti medenjak traje i duže – navodi Ceca.

Radoslavu Beba Dabić još jedna je sugrađanka koja pravi ovu savršenu slatku deliciju. Beba navodi da je oduvek volela da mesi kolače, ali ljubav prema ovoj vrsti slatkiša desila joj se sasvim spontano. Kada je otišla u penziju, odlučila je da se oproba na jednom kulinarskom takmičenju koje je za temu imalo novogodišnje medenjake. Izvukla je stari bakin recept čuvan u fioci i bacila se na posao. Ukus je oduševio tadašnji žiri, pobedila je i tako su krenule njene prve porudžbine. Beba ih mesi ručno, jer drugačije ne može, pa ih najranije sutradan vadi modlicama i peče. Kada se ohlade, sledi šaranje kraljevskom glazurom koja se dobija od belanaca i šećera u prahu. Ni njeni medenjaci ne sadrže aditive, konzervanse, ali su začini ključni. Beba ih dodaje desetak, od tradicionalnih kao što su cimet i karanfilić do egzotičnijih, poput pimenta i anisa, dok neke ne može da otkrije.

Ovo je starinski recept, mada danas mnoge mlade domaćice u ovaj kolač dodaju i cimet, đumbir, karanfilić, pa i biber.

Sastojci:

  • 5 kašika meda
  • 5 kašika šećera
  • Jedno jaje
  • 5 kašika mleka
  • 5 kašika ulja
  • 450-470g mekog brašna t 400
  • 1 kašika sode bikarbone

Priprema: U činiju stavite med, zatim šećer, jaje, mleko i ulje. Sve razmutite i dodajte prosejano brašno i sodu bikarbonu. Umesite testo rukama. Odvojite 25 kuglica koje ćete staviti na pleh. Peći na 200 stepeni celzijusa oko 15 minuta, a potom ostaviti još 5 min u isključenoj rerni.

Tekst: Ljiljana Milovanović

Slike: Privatna arhiva proizvođača medenjaka