Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ukusi našeg detinjstva

Ukusi našeg detinjstva

1354

Gurabije, urmašice, jabučare i vanilice mesile su se preko nedelje ako ukućani pitaju- jel´ ima nešto slatko?

U prošlom veku nedelja i praznici u skoro svakoj porodici značili su da će na stolu posle supe s knedlama, sarme sa suvim rebarcima ili pečenog pileta s krompirićima, biti i nešto slatko. Tako je nekada izgledao ručak. A to „nešto slatko“, oko koga se nije pravilo veliko pitanje, uglavnom je bilo jednostavno, izdašno i napravljeno od skromnih sastojaka. Ponekad su se ukućani sladili štrudlom, krofnama ili lenjom pitom sa jabukama. Puslice i kokos štangle pravile su se za veće praznike i značajnije događaje.

Gurabije, urmašice, jabučare i vanilice mesile su se preko nedelje ako ukućani pitaju- jel’ ima nešto slatko? U prošlim decenijama slatkiši se nisu često kupovali u samoposlugama, a porodični životni stil podrazumevao je da je domaće uvek bolje od kupovnog. Sada se slatkiši naručuju sa nekoliko klikova na aplikaciji ili se sa rafova u prodavnicama ili poslastičarnicama izabere neki od stotine vrsta kolača i torti.

U modu se ovih dana vraćaju mnoge stvari iz prošlosti, od nameštaja do posuđa. Nema razloga da se retro slatkiši ponovo ne nađu na trpezi. Njihova odlika je da se prave od jeftinih i lako dostupnih sastojaka. Nisu komplikovani za izradu i uvek se prave veće količine, da potraju dva – tri dana. Za neke važi i pravilo da što duže stoje, to su ukusniji. Tako su se ukućani danima sladili ružicama sa orasima. Loptice od masnog testa punjene smesom od oraha i mleka i bogato uvaljanje u prah šećer, jele su se naročito za zimske praznike.

Povratak u to vreme znači da se čokolada za kuvanje retko kupovala, tek da se izrenda po torti kao dekoracija. Orasi su se stavljali u komadima u takozvanu masnu tortu, koja je u stvarnosti bila običan patišpanj. Zimi su se pravile oblande od karamela, koji se dobijao dužim kuvanjem mleka i šećera. A običan rolat pravio se brzo i isto tako je nestajao sa poslužavnika.

Ako se neki retro slatkiš brzo i pojede, majke i bake pravile su susam štangle, koje su mogle dugo da stoje. Ove energetske bombe su mnogi dobijali umesto kupovnih slatkiša, sa poklonom za zimske praznike i lepljivih prstiju jurili napolje na sneg. Na isti način pravile su se i orasnice. Pa, kada neko zapadne u „šećernu“ krizu i zatraži „nešto slatko“ one su bile zlatna rezerva u kući.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 vanilin šećer
  • džem

Priprema:

Penasto umutiti jaja i šećer, pa polako dodavati brašno i mešati varjačom, da smesa ne bi splasla. Ispeći koru, staviti je na pamučnu čistu krpu posutu kristal šećerom i uviti. Ostaviti da se ohladi. Potom odviti koru, premazati džemom po želji. Najčešće je to džem od kajsija i ponovo uviti. Rolat seći na kolutove i po želji malo posuti šećerom.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 500 g svinjskog sala
  • 2 jaja
  • svež kvasac
  • 2 dl mleka
  • pola kašičice soli
  • supena kašika šećera.

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i malo brašna. Kad kvasac naraste dodati so i jaja i zamesiti sa ostatkom brašna. Ostaviti testo na toplom da se diže.

Salo treba očistiti od opne i samleti dva puta na mašini za meso. Na razvučeno testo stavljati salo, pa preklopiti sa sve četiri strane. Ostaviti da malo naraste. Još dva puta dodavati salo na isti način i ostavljati testo da narasta. Svaki put testo može da se izlupa oklagijom, kako bi se bolje sjedinilo sa salom.

Na kraju, razvući testo na manje od centimetra debljine i seći na trake, dovoljne široke da mogu da se preklope. Staviti pekmez od šljiva, preklopiti i seći na manje salčiće. U plehu treba još jednom da narastu i potom ih peći, pazeći da ne dobiju previše tamnu boju. Razlistale salčiće obilno posuti prah šećerom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 šoljice ulja
  • 3 šoljice kiselog mleka
  • 2 jaja
  • 4 šoljice šećera
  • vanilin šećer i prašak za pecivo
  • brašna po potrebi

Priprema:

Umutiti jaja, šećer, vanilin šećer, mleko i ulje. Dodati brašno i prašak za pecivo. Testo treba da bude glatko i kompaktno. Oblikovati kuglice i na svaku gurabiju staviti po kocku šećera. Peći na 200 stepeni dok blago ne porumene, otprilike pola sata.

Sastojci:

  • 300 g šećera
  • 100 g susama
  • malo vode i kašičica putera

Priprema:

Pržiti šećer u šerpi kao za šerbe. Količina može da bude manja ili veća, zavisi koliko štanglica želite. Kad se dobije boja karamela dodati blago preprženi susam, kašičicu putera i malo vode, po potrebi, zavisi od gustine koja se dobila prženjem šećera. Odmah izliti u pleh obložen pek papirom. Masa je vrela i treba biti oprezan. Posle minut- dva kad masa počne da se gladi i steže, oštrim nauljenim nožem napraviti linije štanglica. Kad se sve ohladi izlomiti štanglice po linijama i uviti ih u celofan ili pek papir.

Na isti način se prave i štanglice sa orasima, koje pre sipanja u prženi šećer treba nožem iseći na što sitnije komade.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 i po šolja šećera
  • šoljica ulja i mleka
  • prašak za pecivo
  • vanila
  • 500 g brašna
  • marmelada po želji
  • šećerni sirup i boja za kolače

Priprema: Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Od testa praviti loptice veličine oraha i peći ih. Kada se ohlade svaku lopticu pažljivo preseći i namazati marmeladom. Ako su loptice manje ne moraju se seći, već se mogu spajati dve. Svaku breskvicu umočiti na kratko u napravljen šećerni sirup u kome je raastvorena prehrambena boja. Mogu se kombinovati žuta i crvena boja. Slaktiš potom uvaljati u kristal šećer.

Tekst i foto: Biljana Nenković