Hladno vreme zahteva jaku hranu. Pihtije su upravo takva vrsta jela: ukusne, sočne i kalorične. Spremaju se lako, a jedu u slast. Vremenom su prerasle u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta. Pihtije su omiljeno jelo na slavama, ali i na raznim drugim svečanostima. Obično se služe kao predjelo.
Potrebno je:
- meso
- kosti
- uši, papci, repovi
- so, biber
- beli luk
Priprema:
Sastojke potopite u veliku šerpu, posolite, dodajte biber i nalijte vodom do vrha. Kuvajte 6 sati. Procedite. Meso otkostite, kožuru isecite na kockice. U supu dodajte naseckani beli luk. Ukoliko želite da napravite malo drugačije pihtije, u kalup na dno stavite mlevene paprike i nalijte pihtije. Kad se stisnu, okrenite ih i istresite, tako da vam crveni deo bude odgore. Isecite na šnite. Za narandžastu boju postupak je isti, samo što na dno stavite obarenu i na kolutove iseckanu šargarepu. Za zelenu koristite peršun.