Kada pomislimo na Pirot, uglavnom je to zbog peglane kobasice, kačkavalja i odličnog a jeftinog sladoleda. Znate onog čija je kugla, na iznenađenje ostatka Srbije, godinama koštala deset dinara, pa su o tome i televizijske emisije snimane. Ako se iko iz Beograda uputi u ovaj grad, uputi se zbog toga. Međutim, polako se između tih poznatih proizvoda, gura i stiče poziciju i Slatki svet i dekoracije, radionica za proizvodnju kolača i torti, koju je pokrenula jedna Dragana, mlada, nasmejana i odlučna u nameri da uspe. A uspeh, kreativnost i šarenilo došli su, u ovom slučaju, iz sivila.
– Sa proizvodnjom kolača počeli smo 2016. godine. Koleginica i ja smo te godine osnovale firmu. Prvo smo radile svaka za sebe – započinje priču Piroćanka, koja je ovaj svet ukusa otkrila sticajem nekih, ne baš lepih, okolnosti.
– Ja sam počela da pravim kolače sticajem okolnosti. Otac mi se razboleo i iz depresije sam krenula da stvaram, tako da je moja kreativnost nastala iz toga. Onda smo se udružile i to drugarstvo i posao traju skoro već deset godina – u poslu ih drži i zajednički cilj, a to je kvalitet.
– Naš cilj je da prvenstveno pravimo kvalitetne proizvode. To znači da naše torte nemaju margarin i maslac i to je najnovija tehnologija kojom se prave kolači. Bez svega toga, samo sa želatinom. Laganije tortice i sa manje kalorija – kako bi taj kvalitet o kome pričaju postigle prijateljice i koleginice koriste belgijske čokolade.
– Kada pravimo torte koristimo isključivo belgijsku čokoladu, najfinijeg je i najlepšeg ukusa, a za sitne kolače koristimo isključivo paste. Recepti za njih su naši i ne možete ih nigde na drugom mestu naći – pomalo se i hvali Dragana i nije bez razloga. Kolači koje smo probali su prozračni, fil je lagan i jak u isto vreme, nemate onaj osećaj težine kada vam se margarin bukvalno „uvali“ u stomak. Ipak, iskreno priznaje da su im musevi francuska škola.
– Za museve koji su francuski delikatesi smo kopirali recepte iz njihove škole – dok su recepte za museve preuzele, medovik tortu su doradile po svom.
– Medovik torta, se pravi sa medenim koricama. Međutim, ovde kod nas se prave sa kiselom pavlakom i šećerom u prahu i bez margarina je. Originalni recept je sa kondenzovanim mlekom i to je najbitniji sastojak. Mi kondenzovano mleko za svoje potrebe pravimo u domaćoj režiji, ne kupujemo ga. Tu je i kolač sa makom u čijoj osnovi su mak, mleko u prahu, belgijska čokolada bela, plazma i griz. Ne peče se ništa, a ukus je garantovano dobar – zbog načina na koji prave torte i kolače, oni mogu dugo da traju, što je još jedna prednost ovih poslastica.
– Ova, medovik torta, kao i ostale, može da stoji u frižideru i do dve nedelje. To je novi trend u pravljenju kolača, bez margarina, lagani kremovi i paste i dug rok trajanja – rekla je Dragana za Dobro jutro.
Tekst i foto: Zorica Dragojević