Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Stara pita sečenica i danas zacrvči u tepsijama mnogih Vranjanki

Stara pita sečenica i danas zacrvči u tepsijama mnogih Vranjanki

2947

Na trpezama vranjskih domaćica uvek se nađe neka od tradicionalnih pita ovog kraja. Kada su u stisci sa vremenom one najčešće spremaju pitu sečenicu, zato što se veoma lako i brzo pravi. Za njenu pripremu je potrebno 800 grama brašna, po kašičicu šećera i soli, 600 grama sira, malo kvasca, svinjske masti i mlake vode.

Od ovih sastojaka domaćica najpre umesi testo. To čini tako što u plastičnu vanglicu stavi brašno, doda po kašičicu soli i šećera, a potom zamesi testo mlakom vodom u koju je prethodno rastopila sirov kvasac, koliko je mogla da zahvati sa tri prsta.

Kada zamesi testo ona ga obrađuje sve dok ne prestane da se lepi za ruke i stranice vangle. Kada je umešeno pusti ga da odstoji pet minuta, a za to vreme u maloj posudi na šporetu otopi domaću svinjsku mast za premazivanje kora i pripremi odgovarajuću tepsiju u kojoj će da peče sečenicu.

Ovako umešeno testo se potom podeli na deset malih kravajčića. Svaki se rastanji oklagijom, namaže ugrejanom mašću i spoji sa drugim. Spojene kore treba pustiti da odmore još pet minuta, zatim svaku razvući oklagijom toliko da prilikom polaganja u podmazanu tepsiju prekrije dno od početka do kraja. Unutar kora poprskanih mašću treba natrošiti oko 600 grama mrvljenog sira. Pre nego što se na poslednju koru natroši sir i poprska mašću treba nožem obraditi ivice, a potom pitu iseći na kocke po čemu je i dobila naziv sečenica. Pripremljenu pitu ostaviti da odstoji još pet minuta kako bi testo usled dejstva kvasca moglo da nadođe. Čim testo nadođe pitu treba staviti u već zagrejanu rernu da se peče dok ne porumeni. Kada se ispeče obavezno je treba poprskati mlakom vodom, pokriti krpom i najlon kesom i ostaviti da se tišti. Ova pita se na stolu servira  zajendo sa domaćom prženicom i turšijom.

Poslednjih godina neke domaćice su počele pitu sečenicu da prelivaju umećenim jajima i susamom u nameri da joj poboljšaju ukus. Stare Vranjanke im, međutim, svetuju da to nikako ne rade zato što onda neće dobiti tradicionalnu pitu na kojoj su odrasle generacije i generacije Vranjanaca.

Tekst i foto: Gordana Nastić