Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Baklave

Baklave

659

Prvi put se baklava u Srbiji pominje u 17. veku kada je turski putopisac Evlija Čelebija napisao da je, prolazeći kroz Beograd, video u beogradskim kulama savijenu baklavu veliku kao točak od kola. Srpska baklava sastavni je deo trpeze za Badnji dan, a njeni istorijski tragovi nalaze se i u vojvođanskoj božićnoj česnici, ispečenoj od tankih kora, natopljenih medom i orasima.
Za našu baklavu kažu da valja da odstoji nakon spremanja i da je ne treba odmah jesti.

Potrebno je:

  • 1kg šećera
  • ½ l vode
  • 1 limun na kriške
  • ½ kg tankih kora
  • 100 g maslaca
  • 3 dcl ulja
  • ½ kg mlevenih oraha
  •  100 g šećera

Priprema:

Šećer i vodu, zajedno s limunom, staviti u šerpu. Kad provri, kuvati još 20 minuta i skloniti s vatre. Kore preseći da se dobiju 4 trake jednake širine. Otopiti maslac

i dodati ulje. Pomešati orahe i šećer. Svaku koru namazati maslacem i uljem i posuti orasima. Ređati četiri jednu na drugu. Smotati u trougao i staviti u tepsiju na pek papir. Ponoviti do kraja. Peći na 1800C oko 30 minuta. Vruće baklave preliti hladnim sirupom.