Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Sokovi od voća ubranog u dan kad je najzrelije

Sokovi od voća ubranog u dan kad je najzrelije

480

Jeste li znali da neke vrste jabuka imaju približno isti procenat antioksidanasa kao i aronija ili borovnica? Da postoje sokovi koji se prave od strogo kontrolisanog organskog voća, ubranog tačno u dan kada je najzrelije? Ako niste, onda niste pili sokove za čiji je nastanak glavni krivac Vladan Luković iz Kragujevca.

– Dolazimo iz Kragujevca i firma nam se zove Vitberi. Proizvodimo hladno ceđene sokove premijum kvaliteta, bez dodataka šećera, bez konzervansa, samo voće pod presom. Voće koje koristimo je premijum, prve klase. Ne koristimo trulo, niti otpad i voće koje koristimo nije prskano –  ta njegova priča sa sokovima krenula je od zasada borovnice. Samo krenula, jer kad je poželeo nešto više, shvatio je da će mu biti potrebni kooperanti.

– Celu priču smo počeli zato što imamo svoje zasade borovnice. Hteli smo međutim, da proširimo asortiman i našli smo kooperante koji isključivo za nas proizvode voće, po našim standardima. Tako da je proizvodnja potpuno kontrolisana a imamo analizu, kako samog voća, tako i gotovih sokova. Naše sokove smeju apsolutno svi da piju. Nema ograničenja, trudnice, porodilje, bebe, mala deca, sportisti i osobe koje boluju od najtežih zdravstvenih problema – da bi se do sokova uopšte došlo, prvo svaka voćna vrsta prolazi strogu kontrolu.

– Imamo osnovne mobilne uređaje koje nosimo na zasade da kontrolišemo. Kod voća je jako bitno, kada se koristi za proizvodnju sokova, vreme branja. Ako uberemo par dana pre ili par dana posle voće nema tu punu zrelost. Tako da mi kontrolišemo i biramo kada ćemo brati. Kasnije to voće nosimo na analizu, uzorak uzimamo nasumično i nakon toga se unosi u proizvodnju – a ko se tom proizvonjom bavi i ko pravi premium sokove, odgovor je bio više nego lak. On sam.

– Glavni tehnolog sam ja, Vladan Luković, i počeo sam prvo sa bobičastim voćem. To je bila borovnica, gde je borovnica tu je i aronija, a zbog ljubitelja maline odlučio sam se da i nju uvedem u proizvodnju. Posle su došle kupina, jagoda i višnja kao i neizostavna jabuka koju smatram našim najboljim osvežavajućim napitkom. Jabuka može da se pije u većim količinama dok su ovi drugi sokovi dosta jači i koriste se kao preventiva za zdravlje, oporavak kod nekih bolesti, prehlada i virusa – kako bi njegovi sokovi bili vrhunskog kvalite Vladan ih je podvrgao analizi na Insitutu za opšti u fizičku hemiju u Beogradu.

– Biram najzdravije sorte voća, koje daju najbolje senzore na svojstva po pitanju antioksidanasa i svih zdravih nutritijenata. Posedujemo analizu sa Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu koji pokauje da su naši sokovi, od svih ispitanih na tržištu Srbije, najbogatiji antioksidansima – kad je već pomenuo antioksidanse, naravno da smo ga pitali koje je to voće najbogatije antioksidansima, koje jabuke na primer.

– Crveni delišes i ajdared  su sorte koje su pokazale ne zaostaju mnogo za aronijom koja se smatra jednim od najvećih antioksidansa. Te dve sorte su pokazale neznatno manju količinu antioksidansa od aronije i borovnice. Što se tiče višnje, to je Oblačinka jer ona u odnosu na druge sorte, kao što je Šumadinka, daje najbolje ukuse pored senzornih svojstava – rekao je Vladan Luković za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević