„Kreativna kuhinja“ iz Novog Sada nastala je iz želje idejnog tvorca Dragane Jovanović da kupcima što više približi tradicionalne, ručno mešene, poslastice. Osnovni alat joj je oklagija, a za sitne kolače minijaturne modlice. Za dekoraciju – šećer u prahu. Kako je rodom iz Novog Sada odlučila je da se posveti starinskim vojvođanskim kolačima, te u ponudi ima vanilice, šapice, bakin kolač, kuglof, orasnice, medenjake.
– Ne pravim puno vrsta kolača, ali s druge trane proizvodim sve ono što kupci najviše vole, a to su kolači koji ih vraćaju u detinjstvo, odnosno podsećaju ih na specijalitete majki i baka – navodi sagovornica.
Draganine poslastice mogu se naći na svim manifestacijama posvećenim tradicionalnoj hrani.
– Danas bi većina domaćica pre kupila nego pravila ove kolače, a za mene kao nekog ko se tim poslom bavi je to odlično. Prve kolače napravila sam po receptima iz prababine sveske i odmah rekla: „Da, to je taj ukus“. Karakteristično za sve moje kolačiće je da je njihov glavni sastojak svinjska mast. Dakle, tokom posta ovi kolači se ne prave i ne jedu – kaže Dragana i dodaje da je shvatila da kolači nemaju isti ukus kada je umesto masti koristila margarin. Zbog toga o margarinu više i ne razmišlja.
U svojoj ponudi ima i slašiše, starinske pogačice sa sirom za koje je potrebno 250 gr putera, isto toliko sira i 250 gr brašna. Iako deluje jednostavan za napraviti, postoji i caka koja se tiče sira i fermentacije testa. Testo treba da odstoji minimalno 24 sata. Kada se umesi, ono je jako mekano i sa njim ne može ništa da se radi, zato ono stoji u rashladnim vitrinama i čeka momenat da ga razvuče. Vremena treba i za ostale kolače, jer kako kaže ova mlada preduzetnica vanilice pravi tri dana – prvog se mese, drugog peku, a trećeg filuju i mogu da se jedu.
– Ono što uvek moramo da imamo su kuglof i štrudla, opet po starim receptima. Svi kolači moraju da budu mekani, nikako suvi, kako bi mogli dugo da stoje – zaključila je sagovornica.
Foto i tekst: Ljiljana Milovanović