Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ KRUŠKA JE SLASNA SVEŽA, JOŠ SLAĐA KAD ODSTOJI

KRUŠKA JE SLASNA SVEŽA, JOŠ SLAĐA KAD ODSTOJI

1412

Pikantni ukus koji oplemenjuje jela

Kruške su pravo jesenje voće. Posle berbe, mogu dugo da se čuvaju, čak i u kućnim uslovima. Najbolje su sveže, kad se uberu – što duže stoje, sve su slađe.

Razvojem gastronomije, u mnogim svetskim kuhinjama kruška je postala značajna namirnica, koja jelima daje poseban ukus. S kruškama se može osmisliti čitav obrok, od čorbe, preko salate, glavnog jela i slatkiša.

Nutricionisti kruškama daju visoku ocenu, jer podižu imunitet, regulišu krvni pritisak, štite srce i snažan su antialergen. Sok od kruške sadrži prirodne voćne šećere i odličan je izvor energije. Upravo ti šećeri se prilikom kuvanja oslobađaju i čine jela ukusnim, drugačijim i zanimljivijim.

Foto: Adobe stock

Jesenja salata

Potrebno:

  • 4-5 krušaka različitih boja
  • 100 g suvih brusnica
  • 100 g oraha
  • 150 g prevrelog kozjeg sira ili gorgonzole.

Preliv:

  • 3 kašike jabukovog ili belog balzamiko sirćeta
  • opciono sok od limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika meda
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

Kruške s korom narezati na kockice ili kriške. Orahe i sir malo izmrviti. Sve preliti unapred pripremljenim prelivom i ostaviti u frižideru do posluženja. Kruške neće potamneti, jer će oksidaciju sprečiti sirće. Ova salata može da se pravi i na drugi način, kada se kruške najpre karamelizuju smeđim šećerom. U isti karamel mogu da se dodaju na kratko i orasi, a potom se ohlađenoj salati doda sir i preliv. Odličan dodatak ovoj salati je rukola.

Foto: Adobe stock

Potaž od tikvica i krušaka

Potrebno:

  • 4 tikvice
  • 3 kruške
  • 1 šargarepa
  • glavica crvenog luka
  • 1 krompir
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 1 litar bujona
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

U ulju izdinstati luk, šargarepu i krompir. Dodati majčinu dušicu, so i biber. Kad povrće omekša dodati izrendane tikvice i na kraju kruške, sečene na kocke. Naliti supom i kuvati do kraja. Procediti supu, a povrće i voće izblendirati, potom vratiti u bujon i kuvati još minut – dva.

Foto: Adobe stock

Kruške u crnom vinu

Potrebno:

  • 6 krušaka
  • 0,7 l crvenog vina i isto toliko vode
  • vanila, cimet, list lovora
  • 700 g šećera
  • 250 g maskarpone sira
  • 120 g kisele pavlake
  • cimet
  • 30 g putera.

Priprema:

Cele kruške oljuštiti i ostaviti dršku. Pomešati vino s jednakom količinom hladne vode, dodati vanilu, cimet, lovor i 120 g šećera. Kad tečnost počne da vri, staviti kruške i kuvati dok ne omekšaju. Potom ih izvaditi i ohladiti. Umutiti sir, pavlaku, 550 g šećera i malo cimeta. Filovati kruške prepolovljene po dužini, tako što se kašičicom pažljivo izvadi sredina. Preostalu tečnost u kojoj su se kuvale kruške zagrejati, dodati maslac i preliti preko krušaka.

Foto: Adobe stock

Piletina s kruškama i pšenicom

Potrebno:

  • pola kilograma pilećeg belog mesa
  • 2 kruške,
  • 1 glavica, crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 čaša vode
  • 150 g skuvane pšenice
  • so i biber po ukusu
  • peršun.

Priprema:

Meso i kruške iseći na kocke, staviti u šerpu, dodati seckani crni i beli luk, peršun i začine po ukusu. Naliti čašom vode i dinstati. Već skuvanu pšenicu dodati u šerpu s mesom i kruškama, sve zajedno dinstati dok tečnost potpuno ne ispari.

Svinjetina u sosu od šampinjona i krušaka

Potrebno:

  • pola kilograma svinjskog karea
  • dve do tri kruške
  • šampinjoni
  • čaša belog vina
  • so, biber i senf.

Za umak:

  • beli luk i peršun,
  • prah krem čorbe od pečuraka
  • 2 dl pavlake za kuvanje.

Priprema:

Meso posoliti, pobiberiti i s jedne strane premazati senfom. Zatim ga poređati u nauljen pleh i na svako parče naređati isečene kruške. Staviti u rernu na 200 stepeni, 20 minuta. Izvaditi meso s kruškama, preko njih narendati šampinjone i dodati vino u pleh. Peći još 15 do 20 minuta nepokriveno, a potom okrenuti meso. U međuvremenu pripremiti sos. U mlaku vodu dodati naseckan beli luk i peršun, dodati prah iz krem supe od pečuraka, 2 dl pavlake za kuvanje. Preliti meso i vratiti u rernu na još 20 minuta. Jelo služiti sa barenim krompirom ili pirinčem.

Piše: Biljana Nenković