– Za spremanje ove vrste ajvara neophodno je pripremiti 35 kilograma paprike ajvarke, dva kilograma plavog paradajza, litar ulja, 2 decilitra sirćeta, dve kašike senfa, oko 200 grama šećera i soli po ukusu. Papriku i paradajz pre pečenja treba oprati, a potom ih dobro ispeći na šporetu i staviti u kese kako bi mogli da se lepo oljušte. Kada se ovako ispečeno povrće oljušti treba ga ostaviti tokom noći da se ocedi od vode, a ujutro samleti na mašini. Čim to bude gotovo u veliku šerpu treba sipati ulje nešto više od pola litra i ugrejati na vatri. Kada se dobro ugreje u njega treba staviti prvo plavi paradajz, malo propržiti, a potom dodati samlevenu papriku, dve kašike senfa, sirće, šećer i so po ukusu. Ajvar treba uz učestalo mešanje da se prži na vatri koja će omogućiti da se lagano svi sastojci sjedine. Pred kraj prženja preostalu količinu zejtina preliti preko upržene mase. Ajvar još malo pržiti kako bi se zejtin u potpunosti sjedinio sa paprikom i paradajzom. Kuvan ajvar sipati vruć u zagrejanje tegle, okrenuti naopako i staviti u ćebe da odstoji tokom noći.
Piše: Gordana Nastić