PAPRIKA NAŠIH SEĆANJA I NAŠE BOGATE TRPEZE
Paprika roga oblikom podseća na kravlje rogove. Plodovi su joj duguljasti i glatki, žute, zelene i crvene boje. Meso joj je tanje, pa je najpogodnija za turšiju. Paradajzara se uglavnom kiseli cela. Ali, može da se puni kupusom, pa se potom ostavlja kao turšija, kao i somborka. Ona ima malu dozu ljutine i zbog toga je jedna od omiljenih u zimnici. Paprika belouvo nije pogodna za preradu, dok šilja može da se jede i sveža i u zimnici. Na kraju, ali ne i manje vredna je amfora. Ova dugačka, pljosnata sorta paprike odlična je za pečenje, ajvar ili turšiju.
Barene paprike s medom
Sastojci:
5 kg paprika,
seckani list peršuna,
seckani beli luk.
Tečnost za barenje paprika:
3 l vode,
1/2 l jabukovog sirćeta
sa 4 % sirćetne kiseline,
150 g šećera,
250 g soli,
200 g meda,
1 kesica bibera u zrnu.
Paprike oprati i očistiti. U posudu staviti 3 litra vode, 1/2 litra sirćeta, so, šećer, med, i biber u zrnu. Kada tečnost provri, dodavati paprike i bariti samo da baci 2 do 3 ključa. Vaditi paprike u teglu, svaki red po želji posipati seckanim listom peršuna i seckanim belim lukom. Napunjenu teglu pritisnuti plastičnom rešetkom i doliti vreli presolac. Vrele tegle odmah zatvoriti i prekriti dok se ne ohlade.
Paprike punjene kupusom
Sastojci:
4 kg paradajz paprike,
4 kg rendanog kupusa.
Za presolac:
1 l sirćeta,
3 l vode,
250 g šećera,
200 g soli,
1 vinobran,
1 konzervans,
2.0 g bibera
Za presolac:
1 l sirćeta,
3 l vode,
250 g šećera,
200 g soli,
1 vinobran,
1 konzervans,
2.0 g bibera Presolac za paprike s kupusom skuvati dan ranije, jer obavezno mora biti hladan. Oprati paprike i ostaviti da se cede, izrendati kupus i posoliti ga. Ostaviti 10 minuta da kupus omekša. Zatim papriku puniti kupusom. Kada je tegla napunjena, okrenuti je naopačke, prosuti višak vode i zatim naliti hladnim prelivom. Povezati tegle i ostaviti na hladno mesto.
Tekst i foto: Biljana Nenković