Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Radovi u vinogradu

Radovi u vinogradu

1352
  • Berba je na pragu i vinogradari sve užurbanije pripremaju burad, sređuju podrume, kontrolišu kace, isprobavaju sve rekvizite neophodne u berbi i pripremi grožđa za proizvodnju vina i rakije.
  • Za dobijanje kvalitetnog vina neophodno je da grožđe bude ubrano u optimalnom roku. Zato vinogradari često kontrolišu novo šećera u bobicama i odnos šećera i kiselina u njima. Berba može da počne tek kada je zrelo najmanje 30 procenata roda.
  • Kada se beru sorte belog grožđa, vodi se računa o tome da se kace sa grožđem što pre dopreme do podruma, da se odmah izmulja i da se ubaci po 10 g vinobrana po svakom hektolitru.
  • Kace se ne diraju 24 do 36 sati i, kada prođe taj period, mere se šećer i kiseline, i kace se odlažu na fermentaciju u prostoriju u kojoj temperatura nije iznad 17 Celzijusovih stepeni. Ovo je period kada počinju pripreme za jesenju sadnju vinove loze. U našim uslovima jesenja sadnja je značajno bolja od prolećne.